2019. augusztus 20., kedd

MERKEL A MÉRLEGEN

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.08.20.


Ez, kérem, egy megosztó írás lesz. Megosztónak azt nevezzük udvariasan, amit mindenki utál, csak ki ezért, ki meg azért. És mivel nem értenek egyet az utálkozók, sőt egymást még sokkal jobban utálják, hatalmas veszekedés lesz a dologból, melynek a végére már semmi köze nincs az eredeti témához, mely esetünkben Angela Merkel kancellár egyik tegnapi megszólalásával kapcsolatos.

Itt szögezném le, hogy végig tartózkodni fogok a radikális jelzők használatától, szóval aki egyszerű, faék-jellegű, könnyen értelmezhető és indulatszító hazugságokra vágyik, itt hagyja abba az olvasást és vegyen elő egy pártlapot. Ugyanis nem csak egy fordítási probléma okozta a vitát, nem csak értelmezési gondok vannak: megérzésem szerint egy elegáns politikai trükköt látunk, ami majd később fog elsülni.

De menjünk sorban.

Ugye, viszonylag közismert, hogy tegnap Magyarországon, közelebbről Sopronban járt Angel Merkel, Németország kancellárja, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójának alkalmából, és együtt mutatkozott, sőt, nyilatkozott is Orbán Viktorral. Ezen sokat nem lehet változtatni, ez idő szerint a nevezett úr Magyarország miniszterelnöke (itt hördül fel a kommentelő, hogy „miféle úr?” – tessék belátni, maga otthon annak hívja, aminek akarja, én a lapban nem hívhatom másként, mert beperel és meg is nyeri). Sokkal szórakoztatóbb lett volna ugyan, ha mondjuk Bálint gazdával találkozik és vele tart közös sajtótájékoztatót, ráadásul tartalmasabb és emberközelibb is – de történetesen Bálint gazda nem visel magas állami méltóságot pillanatnyilag, tehát maradt Orbán Viktor.

Mármost nem térnék ki a féktelen, elszabadult buli minden részletére, fogalmazzunk úgy, hogy a szórakozásnak azt a hedonista módját, mikor a politikusok nyársat nyelve együtt ebédelnek olyan ételeket, amelyek nélkülük sem volnának finomak, az én élvhajhász, dekadens természetem nem óhajtotta soha – az a lényeg, hogy a közös étkezés után tartottak egy sajtótájékoztatót. És itt hangzott el Angela Merkel részéről egy nagyon érdekes gondolat, mely lázba hozta a lázra hajlamosakat mindkét magyar politikai oldalon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.