2019. augusztus 9., péntek

MESÉS HOZAMNÖVEKEDÉS: HOGYAN VÁLTOZOTT A MAGYAR MEZŐGAZDASÁG TERMÉSÁTLAGA?

ÁTLÁTSZÓ / ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerző: MIKOLA BENCE
2019.08.07.



A mesebeli égbenyúló bab sok ezer embert jóllakatna, ha létezne. Hasonlóan mesésnek tűnik egyes mezőgazdasági terményeink hozamnövekedése az elmúlt évtizedekben.

1930-ban kettő milliárd embert kellett eltartania a Földnek, ma hét és fél milliárdan használjuk az erőforrásait. Az ENSZ populáció-becslése szerint 2100-ra már majdnem 11 milliárd embert kell etetnie és itatnia a bolygónak. A népességrobbanás egyik oka az elképesztő mértékű technológiai fejlődés. Az orvostudománynak köszönhetően csökken a halálozások száma, nő a várható életkor.

A mezőgazdaság fejlődése ezzel párhuzamosan biztosítja az élelem szükséges mennyiségét. A természeti erőforrások végesek. A termőterület nagysága büntetlenül nem növelhető bármeddig. Lényeges tehát, hogy az adott nagyságú területen minél nagyobb termésátlagokat érjenek el a gazdák.

Nem foglalunk állást, hogy a modern mezőgazdaság – műtrágyával, vegyszerekkel, génmódosított növényekkel – megmenti-e az emberiséget, vagy éppen romlásba dönti. Új, interaktív anyagunkban az Átlón azt mutatjuk be, hogy az elmúlt nyolcvan évben Magyarországon miképp alakult a főbb mezőgazdasági cikkek termésátlaga...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.