2019. augusztus 21., szerda

OLASZORSZÁG MEGMUTATJA, HOGY MÉG NEM GYŐZTÉK LE A SZÉLSŐJOBBOT EURÓPÁBAN

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.08.21.


Kedden lemondott Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke. Ezzel egyelőre véget ért egy egyedülálló kísérlet, amelyben a második világháború óta először alakított kormányt populista párt Nyugat-Európában. Conte hosszú beszédet mondott, egy óra alatt szinte végig arról, hogy Matteo Salvinibelügyminiszter a hibás a kormány széteséséért.

Ennek a kormánynak itt vége,

mondta a miniszterelnök. Egyébként önmagában nem nagy dráma, hogy Olaszországban lemond egy miniszterelnök. 1946 óta negyvennél is több miniszterelnöke volt az országnak, és kevesen hagytak külföldön is maradandó nyomot. Ki emlékszik már Magyarországon Enrico Letta, Paolo Gentiloni vagy Mario Monti működésére, de még a jelenleg aktív nevek, mint Matteo Renzi is hidegen hagyják a legtöbb újságolvasót. Berlusconira persze emlékszünk, pedig kevesebb esélye van miniszterelnöknek lenni, mint Renzinek.

A kormány felbomlásának alapvető oka Matteo Salvini működése, de ehhez érdemes tudni azt is, honnan indultunk. Salvini Ligája és a Luigi Di Maio vezette, leginkább Beppe Grillo humoristáról ismert 5Csillag Mozgalom alapvetően más szervezetek. A Liga Észak-Olaszországban jött létre, és mielőtt rátalált volna a menekültválság kifogyhatatlan potenciáljára, alapvetően azzal volt elfoglalva, hogy a dél-olaszok ellen agitáljon. Az 5Csillag viszont nem szélsőjobboldali, inkább gazdasági populista párt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.