2019. augusztus 22., csütörtök

PALKOVICS KÉRTE ÉS MEGKAPTA A FELSŐOKTATÁST

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.08.21.


Szeptembertől tartozik az ITM alá a felsőoktatás. Palkovics László már korábban kijelölte az új irányt: arról beszélt, az egész felsőoktatásra kiterjesztenék a Corvinus-modellt. Kérdés, ez van-e a háttérben.

Palkovics László miniszter kezdeményezte, hogy a felsőoktatás kerüljön az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Palkovics azzal indokolta a kérést, hogy

az innováció lehetőségeinek birtokában Magyarország versenyképessége jelentősen növekszik a felsőoktatás ITM-be kerülésével.


A kormány emiatt úgy döntött, a felsőoktatás 2019. szeptember 1-től átkerül az ITM-be. A köznevelés marad az Emmiben, azt Maruzsa Zoltán vezeti majd. A 168 óra ma reggel írt arról, hogy a felsőoktatás átkerülhet Palkovicshoz. A lap szerint 2018. nyara óta hallani a pletykát, hogy Palkovics szívesen irányítaná tovább a felsőoktatást - korábban ezért felelős államtitkár volt -, és vinné magával Bódis József jelenlegi felsőoktatási államtitkárt, és helyettesét, Horváth Zitát. A lap szerint a két tárca között emiatt állandósult a feszültség - az Emmi mostani közleménye ezekre nem tér ki, annyit írnak, hogy segítik majd az átadást -, Orbán Viktor pedig egészen eddig nem lépett.

A lap egyik informátora számára árulkodó volt, hogy Palkovics az MTA-tól elvett kutatóintézeti hálózat irányító testületébe javasolta Horváth Zitát is, szerinte már a látszatra sem ügyeltek ezzel. A 168 óra úgy tudja, az ITM alatt egy olyan államtitkárság jönne létre Bódis József vezetésével, amely alá a felsőoktatási, a szakképzési és az innovációs helyettes államtitkárság tartozna.

Palkovics Lászlót 2014-ben, a BME tanszékvezetőjeként kérte fel felsőoktatási államtitkárnak Balog Zoltán akkori miniszter. Balog a választását azzal indokolta,

a felsőoktatási államtitkártól várt hozzáállás része egy olyan gazdasági szempont is, amellyel az egész ország érdekét szolgálja, a felsőoktatásból olyan diplomások kerüljenek ki, akik valóban munkát találnak, a tudásuk színvonalas, ők maguk ezáltal versenyképesek, emellett pedig azon ágazatokat erősítik, amelyek szükségesek egy sikeres Magyarországhoz.
2016-ban megkapta a közoktatást is, mikor Balog menesztette az addigi államtitkárt, Czunyiné Bertalan Juditot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.