2019. augusztus 7., szerda

REZSIHARC: A KORMÁNY SZERINT NŐNE A LAKOSSÁGI ÁRAM ÁRA, HA TÖBB OTTHONI NAPELEMÜNK LENNE, DE MÉSZÁROS SZÉNERŐMŰVE MARADHAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: UNYATYINSZKY GYÖRGY
2019.08.06.


A Mészáros Lőrinchez tartozó széntüzelésű Mátrai Erőmű megtartásával tervezi teljesíteni a klímacélokat az Orbán-kormány.

A céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk. Úgyhogy kezdjünk tárgyalni a pénzről!”

– mondta még júniusban Orbán Viktor Brüsszelben, miután nem támogatta az EU tagállamok azon célkitűzését, hogy 2050-re környezetvédelmi vállalásaikkal elérik a karbonsemlegességet, azaz igyekeznek nullára szorítani a Föld légkörének felmelegedését jelentős részben okozó széndioxid-kibocsátást. A javaslat ellen a magyar mellett csak a cseh és a lengyel kormány szavazott.

A későbbi kormányreakciók azzal is igyekeztek magyarázni a döntést, hogy a karbonsemlegesség felé tett lépések szerintük túlzott mértékben drágítanák meg a lakossági áramot. Nem nehéz összerakni azt sem, hogy a néhány éve még "rezsiharcot" hirdető kormány számára kimondottan kellemetlen lenne az árak emelkedése, ami szavazatokban is könnyen megmutatkozhat. Tehát részben középtávú politikai céljai oltárán áldozta be a klímavédelmet az Orbán-kormány. Hozzátesszük, ezt nem sokkal az előtt mondta, hogy a Századvég megmérte, hogy komoly támadási felületet hordoz a Fidesz számára, ahogyan kezeli a klímaváltozást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.