2019. augusztus 26., hétfő

TAKARÉKOK VÉGJÁTÉKA: KÉT HÓNAP MARADT A MINDENT LEZÁRÓ EINSTANDIG

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2019.08.26.


A takarékszövetkezeti szektor hazai felszámolása bonyolult történet, a közvélemény nagy része nem érti, és hiába rengeteg a károsult, igazán belpolitikai visszhangja sem lesz. De azért rögzítsük: volt egy hazai szektor, a lokális pénzügyi intézményekből álló takarékszövetkezetek, amelyben rengeteg vidéki kisembernek volt tulajdona. 2019 novemberétől egy jogilag kellően körülbástyázott folyamat végén, csak egyetlen, csókosok birtokolta kereskedelmi bank és egy új, „egyesült” szövetkezet marad ebből az egészből.

Einstand. A mostanában színházi produkcióban is rendkívül sikeres Pál utcai fiúkból ismerjük a kifejezést: abban a sztoriban a vad és erős Pásztor-testvérek annyira félelmetesek, hogy a Pál utcai fiúk hiába vannak többen a saját grundjukon, mégis amikor a Pásztorok einstandolják az üveggolyóikat, ki-ki habitusa mentén, de szinte önként átadja azokat.

És bár a történet végén az agresszoroknak vissza kell szolgáltatniuk a gyengébbtől elvett üveggolyókat, ez a gesztus már nem old meg semmit, nem támasztja fel Nemecsek Ernőt.

Október 31. után már semmi és senki nem fogja feltámasztani Magyarországon a takarékszövetkezeti gondolatot sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.