2019. augusztus 8., csütörtök

TÁSKA, TOLLTARTÓ, ÍRÓSZEREK, FÜZETEK – A SZOLIDARITÁS ISKOLÁJA

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.08.08.


Évek óta tapasztaljuk, hogy augusztus második fele nehéz időszak a rászoruló családok életében. Ilyenkor kezdenek felkészülni az iskolára, az elvárások pedig nagyok, az árak és a minőség nagyon széles skálán mozognak.

Az ingyenes tankönyvek persze sokat segítenek, e nélkül sokkal nehezebb lenne. Bár sosem fogom megérteni, hogy egy olyan társadalomban, ahol ilyen sebességgel nyílik az a bizonyos társadalmi olló, nő a szakadék térségek és családok között, egy ilyen juttatás miért jár mindenkinek? Miért kell egyformán kezelni azt, akinek nincsenek anyagi gondjai azzal, akinek élelemre sem telik rendesen? Azt, akinek a beiskolázásban az a legfontosabb, hogy márkás holmikat vegyen a gyerekének, azzal, akinek iskolatáskára sem futja? Ott, ahol egy gyerek pontosan tudja, mikor érkezik a családi pótlék, biztosan nagyobb segítség kell, mint ott, ahol a gyerekek azt sem tudják mi az. Mégis, nálunk egy kalap alá vesznek mindenkit. No de örüljünk, hogy itt legalább nem különítik el az „érdemeseket” az „érdemtelenektől”.

Iskolatáska, tolltartó, írószerek, füzetek, tornafelszerelés, tisztasági csomag, rajzfelszerelés, és így tovább. Hosszú az iskolák listája. Persze a szegregált iskolákban rövidebb, ugyanis itt fölösleges hosszú listát írni, a szülők úgysem tudják megvenni.

Ilyenkor a gyerekeket segítő civil szervezeteknél, így nálunk is a beiskolázás támogatása kerül a fókuszba. Akadnak évről-évre visszatérő iskolák, alapítványok, munkahelyek, és családok, akik ezzel segítenek minket. Használt és új holmikat is kapunk: megtisztított és rendbe tett táskákat, tolltartókat, újonnan inkább füzeteket, ceruzákat, és radírokat.

Idén már megkezdődött a gyűjtés, és van, ahol már meg is érkeztek a csomagok. De akad olyan hely is, ahol még várnak egy alkalmi fuvarra, mert a szállítás itt is nagy gond. Mindennaposak a rászorulóktól érkező telefonok is, visszahívást kérő sms-ek jönnek, szülők érdeklődnek, hogy az idén számíthatnak-e segítségre. Mi pedig megnyugtatunk mindenkit, hogy igyekszünk segíteni, és reményeink szerint majd sikerül is. Az augusztus 20-i ünnep után kezdődik majd az adományok csomagolása, az osztály és nem szerinti szortírozás, majd a kiszállítás a tanévet kezdő nebulókhoz. A tárgyi adományokon kívül fontosak a pénzadományok is, hiszen a csomagoláskor derül ki, hogy radírból, vagy sima füzetből van kevesebb.

Ilyenkor szoktuk kérni a tehetősebb, szociálisan érzékeny szülőket, hogy amikor a gyerekükkel elindulnak bevásárolni az iskolakezdésre, gondoljanak egy szerencsétlenebb helyzetben levő, valahol a leszakadó térségekben élő kis társukra, és válasszanak neki is valamit.

A vásárláskor duplázzanak egy tolltartót, egy divatos borítójú füzetet, vagy egy szép színesceruzát, radírgumit. Aztán tegyék egy borítékba, vagy dobozba, és adják fel az alapítványunk címére. Mi majd célba juttatjuk a csomagot, és, ha kapunk egy e-mail címet, visszajelzünk az adományozónak arról, akit megajándékoztak vele, és akinek esélyt adtak egy örömteli iskolakezdésre.

Miért fontos ez? Mert elengedhetetlen, hogy a gyerekeink szociális készségét fejlesszük, hogy tápláljuk bennük a szolidaritás érzését. Milyen egyszerűen fejleszthető ez így! Vásárláskor a szülő azt mondhatja a gyerekének: milyen szép tolltartót választottál! Mi lenne, ha megajándékoznánk egy ilyennel egy kisfiút, vagy kislányt, akinek a szülei nem tudják megvenni. Mert nem mindenki olyen szerencsés, hogy kiválaszthatja, ami neki tetszik.

Gyerekkortól kezdve, ezekkel a pozitív hatásokkal, a segítségnyújtás különböző formáival, és az ezekre adott megerősítéssel nevelhetünk egy, a másikra odafigyelő, szolidáris generációt. Ilyenkor a szolidaritás átélésére nagyszerű lehetőség kínálkozik.

Ha szeretnél csatlakozni az adományozókhoz, ide várjuk a csomagokat és az elérhetőséget: Igazgyöngy Alapítvány, 4100 Berettyóújfalu, Sinka u. 7.

Ha pedig valaki pénzadomány formájában, utalással szeretné támogatni kampányunkat, a megjegyzés rovatba írja azt, hogy „iskolára” valamint saját e-mail címét. Ebben az esetben visszacsatolást is küldünk.

Alapítványunkon kívül sok más civil szervezet próbál segíteni a környezetében. Csak szét kell nézni és segíteni. Ez a szolidaritás iskolája. Köszönet azoknak, akik csatlakoznak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.