2019. augusztus 13., kedd

TGM: BARÁTSÁGOS VISZONVÁLASZ LOVASI ANDRÁSNAK

HVG ONLINE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.08.13.


Lovasi Andrásnak igaza van.

Igaza van, mert az általa bírált írásom csakugyan nem őróla szól, emiatt kár megsértődni, hanem egy problémáról. Arról, ami mostani cikkének tanúsága szerint az ő gondja is: hogyan lehet független vagy ellenzéki beállítottságú embernek tisztességesen élnie az Orbán-rendszerben.


Nem könnyű.

Nincs egyszerű válasz.

Továbbra is azt tartom, hogy a mai magyar reakció, sovinizmus és antidemokratizmus évenkénti ünnepére nem helyes elmenni, de ez mellékes.

Valamilyen mértékben mindenki együttműködik az állammal, használja a tömegközlekedést, fizeti az adót, betartatja gyermekeivel a tankötelezettség szabályait, igénybe veszi a társadalombiztosítást, zsebében tartja az abszurd személyazonossági iratait. Betartjuk az alkotmányellenes, a nemzetközi jogot sértő törvényeket is. Ezekhez képest egy popkoncert – akárhol – igazán semmiség.

Lesújtó véleményem az ellenzéki pártokról (Undorodom tőletek) elég közismert. Noha még a tekintélyi állam „demokratikus” díszletmunkásai se tehetnek róla egészen, hogy úgy szerencsétlenkednek és úgy alkusznak meg, ahogy.

De hát mindezek a kényszerű együttműködési formák (és a belőlük származó patológiák) nem biztos, hogy fölvetik a honpolgárok erkölcsi felelősségét. A tekintélyi állam – és a politikai közvéleménynek a tekintélyi államot támogató többsége – tehetetlenségre ítél sokunkat, s még a szerencsésebbek, a sors kivételezettjei (mint Lovasi vagy én) se teljesen szabadok. A közönség halálosan unja a tiltakozás, az „elhatárolódás” stb. hagyományos gesztusait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.