2019. augusztus 13., kedd

ÁLLATORVOSI LÓ A MICROSOFT-ÜGY

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2019.08.13.


Az építőiparban, az egészségügyben is dívik a korrupció, most már a számítástechnika is terítékre került.

Jellemző, hogy a Microsoft-botrányt nem a magyar rendőrség, vagy az adóhatóság tárta föl, hanem amerikai jelzés alapján derültek ki dolgok – jegyezte meg Horváth András egykori adóellenőr. Tapasztalata szerint az építőiparban a legnagyobb a korrupció, aztán az egészségügyben is jelen van, jó hogy most a számítástechnika is terítékre került. Egyébként minden területen ugyanúgy húzzák le a pénzt. Aztán van, ahol ezt keményen meg is torolják, például Romániában, ahol hasonló ügyben 300 gyanúsított volt, minisztereket csuktak le.

Itt most egy 8,5 és egy 25 milliárdos ügyről van szó. Ilyen tételeknél a Microsof már jelentős kedvezményeket tud adni. A kormány kiszivárogtatta, hogy mennyi pénzt szán a beruházásra, és persze nem közvetlenül vásárolt, hanem közvetítőkön keresztül. A kedvezmény nem ért el a kormányig. 30-40 százalék is „eltűnhetett” a közvetítőknél, nyilván ezért is kellettek.

Hogy mennyire lehetett ez magánakció? Horváth András szerint egyáltalán nem, legalább minisztériumi szinten kellett jóváhagyni a beszerzést. Fel kellett pörgetni a gazdaságot, el kellett költeni az uniós forrásokat. Akik benne voltak az ügyben, azért tehették meg, mert büntetlenséget ígértek nekik.

Az informatika jó terep a korrupció számára. A volt adóellenőr tapasztalataiból merítve lássunk egy példát. Van mondjuk 1 milliárd forintunk egy fejlesztésre, ezt a munkát elvégzik a saját embereink 10, de akár 5 millióért is. Papíron kiadjuk a munkát, illetve annak egyes részeit alvállalkozóknak, egy válogatott kiváltságos körnek. Ők is kiadják, még mindig védett cégeknek, és így tovább. Kialakul tehát egy számlázási láncolat, amihez a hatóság nem tud, nem akar hozzányúlni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése