2019. augusztus 22., csütörtök

ÚJKORI BARBÁRSÁG

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: SIFTER JÓZSEF
2019.08.16.


Eldurvult az utca, a közlekedés, meg úgy általában mindenhol, mindent elural az erőszak, föl nem robbant kézigránátok jönnek-mennek, tegyük hozzá: a rendőrség pedig csak áll és néz. Látva ezeket a felvételeket, az ember rendőrért kiáltana – nagyon helytelenül –, mert az erőszak nem is biztos, hogy az utcán terem.” Ezt írja többek között az ÉS-ben Siba Antal egy a 24.hu-n elsőként látható telefonkamerás felvételt kommentálva. A felvételen egy a kocsijából kiszálló „háromajtós kopasz” durván inzultál egy előtte közlekedőt. (Pöccre ütnek, 2019/29., júl. 12.) 

A mindennapok kultúráját vizsgálva igazolható, amit a fentiekben idézett szerző leírt. Soha nem látott mélységekben a viselkedéskultúra, a jogi, erkölcsi normák fellazulása hazánkban. „Borzalmas kultúra van kibontakozóban” – nyilatkozta egy vele készített interjúban Eörsi László. Egy XXI. századi barbárság, tesszük hozzá. Az állampolgárok jelentős részénél az erő/erőszak, a normasértés együtt jár érdekeik érvényesítésével.

Ha a mindennapi kultúrát elemezve az agresszív viselkedés irányultságát vizsgáljuk, akkor jól kitapintható mindhárom típusa, azaz az élőlényre (emberre, állatra), tárgyra és az önmagára ható. Az agresszív viselkedés erőszakos cselekmény még akkor is, ha nem fajul tettlegességig, „csak” (például) valakinek az ellehetetlenítésére, mások önértékelésének elbizonytalanítására irányul. Ez utóbbiban jeleskednek a kormánypárti politikusok és a kormányhoz közelálló médiamunkások.

2015 óta a kormányzás lényegévé vált az agresszív kommunikáció, aminek központi eleme a migránsozás. A törvénykezés is agresszív módon történik, a kormányzó pártok minden alkalommal élnek/visszaélnek kétharmados többségükkel. Úgy tűnik, a tanácsadók nem figyelmeztetik a hatalom gyakorlóit, hogy „egy erőszakos alapbeállítódású kultúrában erőszak jellemzi valamennyi lehetséges beállítódást és a viselkedési mintákat, normákat.”(Menyhay Imre: Bevezetés az általános szociológiába, 2000.)

A minta hatásos. Nem csak a politika színpadán lehetünk szem- és fültanúi agresszív viselkedésnek, a verbális és fizikai agressziónak. A leglátványosabban a közlekedésben, autópályán, közutakon, lakott területen. Nincsen olyan közlekedési jelzőrendszer, ami megállítaná a száguldozókat, a szabálytalanul előzőket. Sajnos a közösségi oldalakon ma már olyan telefonkamerás felvételek is láthatóak, amelyek azt mutatják, hogy azok is (rendőrök) szabálytalankodnak, akiknek a szabályok betartatása lenne a feladatuk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.