2019. augusztus 21., szerda

ÚJRA INDULHAT A SZABAD EURÓPA RÁDIÓ MAGYARORSZÁGON

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.08.21.


A nemzetközi médiaelemző intézetek már évek óta bizonyított ténynek tekintik, hogy a magyar állampolgárokhoz nem jutnak el a kormány álláspontjától eltérő, kritikus információk. Az amerikai bürokrácia ezért azt fontolgatja, hogy újraindítja a Szabad Európa adását (Radio Free Europe Radio Liberty) Magyarországon is.

A mai washingtoni keltezésű hír szerint az amerikai bürokrácia kis csoportja és a SZER vezetése a magyar adás újjáélesztéséről is tanácskozik. Az ügy fél évvel azután kerül a napirendre, hogy a Szabad Európa Rádió bolgár és román adása már januártól működik az interneten. Pedig e két országban a magyarnál sokkal jobbak a sajtóviszonyok. A Freedom Hause jelentésében a magyar média „részben szabad” minősítést kapott.

Az adás újraindulásának lehetőségéről Charles Gáti számolt be a Népszavában, a politikatudós azt is tudni véli, hogy a magyar kormánynak rosszul eshet a terv, ugyanis a magyar nagykövet jó ideje bejáratos a State Departmentbe, hogy tiltakozzon az adás újraindítása ellen. Érvei között azonban nem az szerepel, hogy végül is létezik ellenzéki sajtó Magyarországon, a Népszava mellett több kritikus internetes portál is működik. Gáti professzor úgy tudja, hogy a magyar diplomácia ellenérvei között azt szerepel, hogy 1956-ban a SZER félrevezette a magyar népet. Mindez azért vicces, mert Charles Gáti már korábban végighallgatta a politikusok által vitatott, a forradalom alatt készült 10 napos adást, de szerinte a SZER ’56–os műsorai a profi újságírás szellemét idézték. Ráadásul Antall József, Horn Gyula és Orbán Viktor is sok nyilatkozatban hálálkodott a Szabad Európa Rádió vezetésének a magas színvonalú tájékoztatásért, amelyet a pártállami időkben végzett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.