2019. szeptember 13., péntek

A RENDŐRSÉG PIKÓ-KAMPÁNY ELLENI BEVETÉSE ÚJABB SZINTLÉPÉS

MÉRCE
Szerző: LÁSZLÓ RÓBERT
2019.09.13.


Szóljon, aki emlékszik olyan esetre, hogy kampányidőszakban megszállta volna a rendőrség egy kampánystáb központját. Én nem emlékszem ilyenre, de ettől még történhetett ilyen. Olyan viszont biztosan nem történt soha, hogy egy égvilágon semmit sem bizonyító fotó kiszivárgása után 48, a feljelentést követően 24 órával ennyire „hatékonyan” járjon el a hatóság.

Az ilyen jellegű vegzálásról szól a Hogyan építsünk autokráciát? című képzeletbeli, eredetileg cirill betűkkel nyomtatott kézikönyv Lejáratás-t és Pénzügyi ellehetetlenítés-t követő fejezete. Ha van még értelme rögzíteni ilyesmit az Orbán-rezsim tizedik évében: ez újabb szintlépés.

A választási vonatkozású mérföldkövek sorát az önkormányzati választási törvény radikális és rapid átírása nyitotta, alig néhány héttel a Fidesz első, 2010-es kétharmados győzelme után. A választójogi törvény 2011-es egypárti megalkotása, benne a manipulált kerülettérképpel, az első jelentősebb ellenzéki utcai megmozduláshoz vezetett. A választási eljárási és a kampányfinanszírozási törvényben 2012-2013-ban rögzített számtalan anomália tette teljesen nyílttá, hogy a Fidesz, ha hellyel-közzel vállal is némi kockázatot, a kizárólag általa megszavazott törvényekben, ahol csak tud, magának igyekszik kedvezni. Mindezt még nyilvánvalóbbá tette, hogy 2014-ben az aktuális EP-választási eredményekhez igazították a budapesti önkormányzati választási rendszert, megint csak néhány hónappal az önkormányzati választás előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.