2019. szeptember 6., péntek

A REZSIUTALVÁNY CSAK TERELŐ HADMŰVELET, A VÉGÉN AZ IDŐSEK JÁRNAK ROSSZUL

168 ÓRA
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2019.09.06.


A rezsiutalványt választáspolitikai terméknek tartja Barát Gábor volt nyugdíjbiztosítási főigazgató. Szerinte ez is az igazságtalan, a nyugdíjasokat egymással szembefordító rendszer része. Persze tudja: a nyugdíjasok nagy része örül annak, hogy egyáltalán kap valamit. A hazai nyugdíjrendszer – igazi hungarikum – a társadalmi jövedelmeket az öregek kárára rendezi át, az ő pénzüket használják gazdaságélénkítésre. Miközben az egészségügy lerohad, a nyugdíjasok nem részesülnek a gazdasági növekedésből, az állam a szolidaritás elvének fittyet hányva visszatartja az öregeknek járó pénzt, és részben saját magára költi.

Mit gondol a rezsiutalványról?

– Azt, hogy az választáspolitikai termék. Amikor azzal kerestek meg, hogy nyugdíjszakmai szempontból nyilatkozzak a rezsiutalványról, akkor magamban csak mosolyogtam, és nemet mondtam. Mert nyugdíjszakmai szempontból nincs mit beszélni róla, ez tisztán politikai termék. Igaz, személyes véleményem szerint annak viszont elhibázott. Persze a Fidesz, mint mindig, most is rafináltan mozgatja a szálakat. Amikor ad valamit, nagyon nehéz okoskodni, mert a nyugdíjasok többsége örül, hogy egyáltalán kap bármit. De az hogyan van, hogy ugyanakkora adományt kap, akinek havonta 80 ezer forint a járandósága, mint akinek több millió?

Jól hallom? Több millió?

– Igen, már van ötmillió feletti nyugdíj is. Szóval az én ízlésvilágom szerint, amikor nem törvény írja elő, hogy kinek mi jár, alkalmazni kellene egy értelmes rászorultsági elvet. Az átlagnyugdíj Magyarországon ma 135 ezer forint. A kormány mondhatta volna, hogy 150 ezerig, vagy legyünk nagyvonalúak, 200 ezerig adok, fölötte meg nem. Ez az utalvány egyik igazságtalansága. A másik, hogy rettentő bürokratikus az eljárás, nem a nyugdíjasok többségére szabott. Bevallom, én arra számítottam, hogy novemberről néhány héttel előrehozzák a nyugdíjkorrekciót, és esetleg mellétesznek valamilyen egyszeri adományt. Az sokkal látványosabb lett volna. Szerintem az, aki ezt a rezsi-Bözsit kitalálta, a lehetséges következményekről nem tájékoztatta korrekten a kormányt vagy személyesen Orbán Viktort. Mert itt olyan gyakorlati problémák vannak, amelyek sokak számára megkérdőjelezhetik az egésznek az örömét. Ráadásul az a gyanúm, hogy az ügyviteli költség aránytalanul magas. Ebben az akcióban igazán az jár jól, aki az utalványt nyomtatja. Tehát szerintem ez választási terelő hadművelet. Sok szegény nyugdíjas persze örül, ha kap bármit, pedig a tisztességes eljárás az lett volna, ha januártól nem 2,7 százalékkal emelik a nyugdíját, hanem minimum három százalékkal, hiszen tavaly a költségvetés elfogadásakor az MNB is ekkora inflációt mondott. Mert így majdnem egy éven át a kisnyugdíjas hitelez az államnak. Igaz, visszamenőleg persze kifizetik, ha nem is kamatostul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.