2019. szeptember 6., péntek

TAKARÉKSZÖVETKEZETEK: KIFOSZTÁS VAGY FELEMELKEDÉS JÖN?

HVG ONLINE
Szerző: GYENIS ÁGNES
2019.09.06.


Becsapottnak érzi magát több tízezer takarékszövetkezeti kistulajdonos, akiket úgy fosztanak meg a részjegyüktől, hogy a szövetkezetekből összegyúrandó nagybankba nem tudnak beszállni. Vida József elnök azt állítja, ami itt zajlik, nem rablás, hanem kényszerpálya.

Az ország csúcsvállalkozója, Mészáros Lőrinc kínosan ügyel arra, hogy a tőzsdén jegyzett vállalataiban bennmaradjanak a kisbefektetők, akik hol felülnek az árfolyamhullámra, hol elszenvedik az áresést, de legalább látszólag közös hajóban ülnek a főrészvényesekkel. Nem így a takarékszövetkezeti szektorban, amelynek átalakítását – a Mészárossal szintén ezer szálon összekapcsolódó, például a gázmester tőzsdei holdingjában igazgatósági posztot nyerő – Vida Józsefre bízták. Ő a vezetője és egyik jelentős tulajdonosa a tavasszal három takarék összegyúrásából alakult új Takarékbanknak, amely – mint azt a hét elején megszavazták – október végén lenyeli a maradék 11 takarékszövetkezetet is; így válik a magyar piac egyik legnagyobb pénzintézetévé. Főként vidéki lakossági és agrárgazdálkodói ügyfélkörével jól kiegészíti a NER rendszerébe tartozó, inkább a nagyvállalatokra építő, elit MKB Bankot és a várhatóan szintén kormányközeli kezekbe privatizálandó, a kisvállalkozói és fogyasztási hitelezésben erős Budapest Bankot. A piaci pletykák szerint ők mindnyájan egy nagy bankcsoport részesei lesznek.

Csalódnak azonban azok a kis részjegyesek, akik – ha nem is értik a hatalmasok nagy ívű koncepcióját – szeretnének ebben a sztoriban részt venni. Jóllehet valamennyi érdekelt szövetkezeti hitelintézet tagsága megszavazta a többlépcsős egyesülési folyamatot, most sokan háborognak, hogy totálisan kifosztják őket: sem a múltbéli, sem a jövendő haszonból nem kapnak egy fillért sem. Aki ugyanis be akar szállni az új nagybankba, az legkevesebb tízmillió forinttal teheti azt meg, márpedig a többségnek álmában sincs ennyije...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.