2019. szeptember 22., vasárnap

AMIKOR VÉR FOLYIK, MÁR KÉSŐ! – CIVIL SZERVEZETEK KAMPÁNYA A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK ELLEN

ÁTLÁTSZÓ / VIDÉKI CSAJOK
Szerző: RUTAI LILI
2019.09.20.


Az utóbbi hetekben nagy sajtónyilvánosságot kapott családi tragédiák kapcsán összefognak a nő- és áldozatvédő szervezetek Magyarországon, hogy felhívják a figyelmet a rendszer hiányosságaira, és a családon belüli erőszak megelőzéséhez szükséges lépésekre. 

A Parlament.hu statisztikái szerint Magyarországon hetente egy nőt meggyilkol a partnere vagy volt partnere. Ugyanezen dokumentum szerint egy nőnek nyolcszor annyi esélye van arra, hogy férje vagy élettársa ölje meg, mint hogy egy idegen; minden ötödik nő él vagy élt már bántalmazó kapcsolatban; életük során a nők 20 százaléka szexuális erőszak áldozata lesz, és további 20 százalékuk ellen megpróbálnak elkövetni szexuális erőszakot; illetve az összes nemi erőszak 71 százalékát ismerős, családtag követi el.

Hiába a borzasztó statisztikák, a magyar hatóságok nem járnak az élen a megelőzésben vagy a tettesek elítélésében.
Bár a rendőrség augusztus 26-án kiadott közleményében azt javasolja, hogy akit fenyegetnek, bántalmaznak, zaklatnak, az haladéktalanul tegyen bejelentést a 112-es központi segélyhívón, sok nő valódi tettek helyett a kapitányságon csak olyan tanácsokkal találkozik, hogy béküljön ki a bántalmazóval, vagy veresse meg őt – számoltak be a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) és a Patent munkatársai is, akik az áldozatokkal beszélnek a segélyhívó vonalakon, és találkozókon.

A rendőrök sok esetben újra és újra elmondják az érintetteknek, hogy addig nem tudnak semmit sem tenni, amíg vér nem folyik – pedig akkor már nyilvánvalóan késő. Mert a vér után mit tud tenni a rendőrség a budai vagy az andornaktályi családért? Vagy azért a hetente egy nőért, akit a partnere, vagy expartnere gyilkol meg?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.