2019. szeptember 30., hétfő

AZ OKTATÁS LEVÁGOTT ÁGAI. MEGKOPASZÍTOTTA ORBÁN ÉS A MŰVELETLEN, PÉNZES ELIT A MAGYAR TUDÁSFÁT. KI IS DŐL AZ GYÖKERESTÜL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.09.29.


...Szeretem az őszt. Meg az almát. Hozott a szomszédasszonyom a kertjéből pirosas, bordós, friss, ropogós almát. Ebben benne van az egész évszak: talán kicsit savanyú, talán édes, talán kesernyés. A szomszédom kertjében edződött Jonatánok bírják a magyar klímát. Amúgy nem. Nem is lehet kapni a boltokban. Évekkel ezelőtt kivágták a fákat, kicserélték korszerűbb fajtákra. Azt nem igazán értem, mi a korszerűbb fajta, mert ha évtizedekig jó volt, akkor ebben a korszerű mezőgazdaságú országban miért nem tudtak megbirkózni további termesztésükkel. Nem kellene mindent kiirtani, ami jó volt. Soha sehol senkinek.

Értem én, hogy ma már Nyugat-Európa az édesebb ízű almákat részesíti előnyben; azt viszont nem, hogy sírnak-rínak a gazdák, mert ez az almafajta nagyon érzékeny. Állítólag eltarthatósága sem előnyös, mert ma már piaci elvárás, hogy az alma akár tizenkét hónapon keresztül jó minőségű maradjon. Ez nem nagyon lehet igaz, mert bármilyen almafajtából bespájzol az ember, az egy idő után megpuhul, megráncosodik, elveszíti legényes tartását. A szomszédasszony almája finom.

Szép őszünk van. Utazni is élvezetesebb. Ha már Orbán kormánya nem volt kegyes, az időjárás igen, azokhoz a diákokhoz, akik Bécsbe mentek. Több százan indultak el a budapesti kollégiumból, ők már az új bécsi campuson kezdik meg a félévet; azok pedig, akik még a lex CEU előtt kezdték meg tanulmányaikat, maradhatnak Budapesten. A tanárok közül sokan ingáznak majd a két város között. Mint ismert, a CEU saját bevallása szerint teljesítette a lex CEU-ként ismert törvény által rárótt kötelezettségeit, de a kormány nem vizsgálta őket, sőt azt is letagadta, hogy ilyen dolga lenne. Ami nekik nem fontos, azt nem szokták akarni.

Nyoma veszik a világ egyik legelismertebb egyetemének, úgy járunk, mint a kivágott almafákkal. A különbség mégis óriási, mert ez az alul művelt kormány a tudás fájából vágott le egy egészséges darabot. Útjukban állt, eltüntették. Nem a diákokkal szúrtak ki, hiszen Bécs nem a világ vége, oda el lehet buszozni, vonatozni. Az azonban a világ szégyene, amit Palkovicsék tettek. Amit ők itthon elcsesztek, abból másutt várat építenek. Tudás várat.

Még mindig süt a Nap. Szép ez az ősz. Európában is. Tudják, látják, érzik a magyar tudósok. Orbánék a nagy fáról az ő águkat is lenyesték: a kormány-MTA háborúban a tudomány lett a vesztes. Úgy vették el az akadémiai kutatóintézeteket a Magyar Tudományos Akadémiától, hogy logikus választ soha nem adtak a miértre. Sem tanulmányok, sem mérések nem bizonyították azt, hogy kell a kiszervezés. Csak. Államilag újabb tudás csonkolás történt.

És ebben a katasztrófahelyzetben van, aki már külföldre ment, mások már tervezik hogy munkájukat külföldön folytatják. Elszakadt a kötél. Orbán döntése után. Tárt karokkal várják őket Európában, a tengeren túl. Pályáznak, nyernek, és elmennek. Félő, hogy egy teljes tudósnemzedéket elveszít Magyarország.

Szép ősz van. Hullanak a fákról a levelek. Egyre több a csupasz ág. Hallom a kakukk közpénzlopó rádióban azt a roma fiatalasszonyt, akinek családjával együtt sikerült a putriból élhető kis házba költöznie: pályáztak, és elnyerték a méltóbb élet lehetőségét maguknak. Olyan csodaként beszélt a kétgyermekes anyuka az új otthonukról, mintha még mindig álmodna. De nem. Valóság ez. Meséli, gyakran visszamegy régi lakhelyére, a cigánysorra – szereti az embereket ott. A gyerekeket sajnálja, mert kevés esélyük van arra, hogy segítség nélkül tanuljanak. A szülők többsége nem iskolázott. Alsó tagozatban még megélnek ezek a gyerekek abból, amit az órán hallanak. Felsőben már le kellene ülni otthon, megtanulni a leckét. Csak nincs hova, és nincs, aki segítsen nekik. Elveszíti vonzását a tanulás. Lemorzsolódnak. Együtt várja a család, hogy végre hadra fogható legyen a gyerek – ha tud, dolgozzon vagy otthon segítsen. Újabb ág szakad le a fáról, illetve vágja ki a magyar orbáni oktatási rendszer. A legfontosabb darab esik le a földre, ahonnan a jóisten sem emeli már fel a kicsiket. Csak nagyon kevés kivétellel. Ennek az elkorhadt ágnak már nem lesz gyümölcse. Jövője sem.

Hiába hőbörögnek Orbánék, és akarják, ha akarják, nyugtatni a lelkiismeretüket, az egész roma politikájuk becsődölt. Már akkor, amikor az EU soros elnökeiként uniós roma stratégiát dolgoztak ki. Amit az Európai Bizottság el is fogadott. Csak nálunk nem lett kötelező megvalósítani, mert megint sokkal fontosabb volt egy jó emberüket ennek okán helyzetbe hozni. Lopás lett a vége – korrupció és aljasság a köbön. Farkas Flóriánnal. Bűne sok. A Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet elnökeként 2014-ben ötmilliárd forintnyi uniós forrást használhatott volna fel roma származású munkanélküliek álláshoz segítésére.

Nem munka, nem felzárkóztatás lett belőle, hanem 200 millió forintért irodaház, tíz használt, bérbe vett gépkocsi fél évre, darabonként 3 millió forintért. Vettek irodabútorokat bruttó 31 millió és informatikai eszközöket bruttó 21 millió forintért. Irodafelújításra 26 millió ment el, két tanulmányra 50 millió forint.

Egy évvel azután mondott le pozíciójáról, hogy a program körüli 1,6 milliárdos csalásgyanú miatt a hatóságok nyomozást rendeltek el. Az ügynek tavaly még nem volt gyanúsítottja(?): Farkas Flóriánt sem hallgatták meg, pedig ő írta alá a szerződések legnagyobb részét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.