2019. szeptember 10., kedd

BECSÜLETSÉRTŐ ORBÁNRA NÉZVE VAGY A VALÓSÁGOT MUTATJA BE?

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / SZÉNÁSI SÁNDOR
2019.09.09.


"A DÖNTÉS ÓRÁIBAN..." C. FILM  1. RÉSZE ITT NÉZHETŐ MEG

"A DÖNTÉS ÓRÁIBAN..." C. FILM  2. RÉSZE ITT NÉZHETŐ MEG
Hivatalos levélben tiltakozott Györkös Péter berlini magyar nagykövet a ZDF-en bemutatott dramatizált dokumentumfilm miatt. Úgy fogalmazott: a film szerinte „valóságtól idegen, és néhol már a becsületsértés határát súroló propaganda” Magyarországgal és személyesen Orbán Viktorral szemben.
Erről kérdeztük Dési András volt berlini tudósítót, aki elmondta: az „A döntés órái: Angela Merkel és a menekültek” című film 2015 szeptemberét eleveníti fel, amikor Angela Merkel úgy döntött, hogy nem zárja le a határt, hanem beengedi a Magyarország és Ausztria felől érkező menekülteket. Talán a film a hibája, hogy magyar kormányzati és NGO-oldalról se szólaltat meg senkit.
Dési András szerint - a nagykövet állításával szemben - a film (amelyet németül tudó olvasóink ITT nézhetnek meg) nem kelt olyan látszatot, hogy a Keleti pályaudvar volt a migrációs válság központja. Ismerteti, mi történt a Közel-Keleten, honnan indultak az emberek és mi történt velük addig, magyar részről csak azt mutatja be, hogyan éltek a pályaudvaron embertelen körülmények, sátrakban, és mi vezetett ahhoz, hogy elinduljanak.
Szijjártó Péter külügyminisztersége alatt erősödött meg az a tendencia, hogy a nagykövetek „harcoljanak”, támadják folyamatosan a sajtóban a magyar kormány érdekeivel ellentétes megnyilvánulásokat. Dési András nem ezt tanácsolná, mert a ZDF nem fogja újraforgatni a filmjét, szerinte sokkal hasznosabb lett volna, ha jelzik a csatornának, hogy állnak rendelkezésükre a témában. Így ezek a nagyköveti kirohanások jó eséllyel a belföldi közvéleménynek szólnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.