2019. szeptember 17., kedd

BERLIN AZ ELSŐ HETEK UTÁN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.09.17.


Belláék egy hónapja élnek Berlinben, ilyenkor még minden új, minden utca és nap tele van meglepetéssel. Miként ő is írja, még csak ismerkednek a várossal, de szerintem ezért is érdekes, mi az, amit kiemelnek tapasztalataik közül.

Egy hónapja élünk Berlinben, még az ismerkedős fázisban vagyunk. Budapest belvárosából költöztünk Berlin családos kerületébe. A férjem dolgozik, én (még?) nem, van egy kisfiunk. 

A tapasztalatainkat írom most meg.

Emberek


Amikor megyünk az utcán a belvárosban (Mitte) naponta többször szólnak valami kedveset a gyerekünknek, megdicsérik a csizmáját, azt mondják, jó a kabátja és ilyesmik. Kifejezetten üvöltözést, mutogatást nem láttunk a közlekedésben, sőt, balesetnél is nyugodt embereket láttunk eddig.

Időjárás

Hidegebb, szelesebb, felhősebb. Igazán kedveljük!

Van élet a belvároson kívül is
A kerület, ahol lakunk, nem a belváros, de közel van hozzá, viszont nem is alvóváros. Itt is vannak éttermek, amik délutánonként megtelnek vacsorázó családokkal és párokkal, itt is van múzeum, parkok, gerillakertészet, könyvesboltok, mozik.

Sok zöldterület


A háború után a foghíjtelkeket itt nem mind beépítették, vagy parkolót csináltak belőlük, hanem játszóteret, parkokat. Persze, a már előtte is létezett sok, nagy és kicsi parkkal együtt ez jó sok zöldet biztosít.

Lehet egy kerület tényleg családos
Egy olyan kerületben lakunk, amiről azt olvastuk előre, hogy családos kerület. Nem értettük pontosan, ez mit jelent. Nos, a gyakorlatban széles járdákat, macskaköves utat, forgalomcsillapított utcákat, sok-sok fát, gyerekprogramot, sok ovit, sok játszóteret és rengeteg bicikliző gyereket!

Mi is beszereztünk már egy járgányt a gyereknek! Ahol Budapesten laktunk, ott is sok volt a gyerek, de kevés a park, az utcák autópályák, a járdák szűkösek és alig vannak fák, gyerekprogramok meg pláne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.