2019. szeptember 12., csütörtök

BŰNBAKNAK KELL TRÓCSÁNYI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGBA?

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.09.12.


Számos mértékadó sajtóorgánum és műhely bírálja Ursula von der Leyent a volt igazságügyminiszter jelölése miatt. Sokan a politikai szándékot keresik.

A jó, a rossz és a csúf az Európai Bizottságban címmel közöl írást az igencsak konzervatívnak tekinthető amerikai agytröszt, az American Enterprise Institute a most alakuló, a német Ursula von der Leyen által vezetendő testület várható összetételéről és az ennek nyomán lehetséges hangsúlyváltásokról. Ahhoz nem fér kétség, és ez a jó a jelenlegi helyzetben, hogy felismerték a megváltozott stratégiai körülményekhez szükséges átalakítás fontosságát. A geopolitikai érdekekre összpontosító bizottságban nyilvánvalóan elkerülhetetlen nézetletérések lesznek, ami máris látszik az Oroszország, Kína jelentette fenyegetés különböző megítéléséből, s aminek megfelelően biztonságpolitikai váltásra is számítani lehet.

Maradtak a régi bizottságból is

Szintén jó jelnek tartja a konzervatív szerző, hogy Usrula von der Leyen nem dőlt be a sok helyen tapasztalható Amerika-ellenességnek, amit a Trump éra hozott magával, merthogy mind a mai napig kitart amellett, hogy a szövetségesek összetartása fontosabb a pillanatnyi politikai megítélésnél. Jónak tartja azt is, hogy megőrzött a régi bizottságból is hozzáértő politikusokat, mint Margrhete Vestagert vagy például Valdis Dombrovskist, és alapvetően tehetséges, kompetens emberekkel ülteti tele a bizottságot.

Oroszország és Kína aggasztóan viselkedik


Azonban mindennek ellenére maradnak kérdőjelek. Például az, hogy Josep Borrell a legmegfelelőbb ember a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára? Tekintve azt, hogy az oroszokkal együtt akarja kidolgozni a jövő kíber biztonságpolitikáját. Szergej Lavrovot, az orosz külügyminisztert is emlegette, mint akinek közreműködésével létrehoznának egy uniós, közös orosz biztonságpolitikai munkacsoportot. Úgy tűnik, gyanútlanul hisz a kínaiak által kezdeményezett Egy övezet - Egy út programjában, mert szerinte Kína felismerte, hogy most már nem nettó haszonélvezője a globális kereskedelemnek és ezért maga is hozzá akar járulni a világ jobbátételéhez, amit Spanyolország nagyra értékel, s így a spanyol külügyminiszter is, Josep Borell.

Trócsányi a legrosszabb választás

De ami a legrosszabb, és a legcsúfosabb, az Trócsányi László jelölése bővítési biztosként – véli a washingtoni konzervatív agytröszt véleménycikke. Hiszen Trócsányi minisztersége köthető ahhoz az időszakhoz, amelynek során a magyar demokrácia és a jogállam teljesen leépült. Feltehetően Ukrajna az ő megítélése szempontjából központi szerepet fog betölteni politikájában. Aminek hátterében az áll, írja Delibor Rohac, hogy Orbán Viktor szisztematikusan igyekezett megtorpedózni Ukrajna törekvését a Nyugathoz és a NATO-hoz történő csatlakozás folyamatában. Nem kérdéses azonban az, hogy kemény kérdések elé fogják állítani Trócsányit a meghallgatáson.

Az Euractiv cikke kifejezetten Trócsányira, a lehető legrosszabb választásra koncentrál, úgy fogalmazva, hogy jelölésével Usrula von der Leyennek sikerült megbolygatnia a darázsfészket. Bárkit jelöltek volna az Orbán-kormányból, az kőkemény vegzálásnak lett volna kitéve, de Trócsányi jelölése különösen szemet szúró döntés, hisz igazságyüminiszterként építette le a magyar demokráciát. Vajon hogyan taktikázik von der Leyen Tórcsányival? Hisz elődje, Jean-Claude Juncker kerekperec kijelentette, hogy az ő elnöksége alatt nem lesz uniós bővítés, leginkább azért, mert a balkáni országok igencsak kacsingattak Oroszország felé. Hogy mi lehet von der Leyen számítása? Talán bízik abban, hogy a képviselők visszautasítják. Vagy például Trócsányi nyakába varrni és őt bűnbaknak kiáltani, amennyiben nem lesz bővítés. Győri Enikőre lecserélhetné Orbán a vitatott előéletű Trócsányit, de ezzel be is ismerné, hogy hozzájárult a demokrácia leépítéséhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése