2019. szeptember 7., szombat

FUTÁS A HALOTTAK KÖZÖTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2019.09.06.


A Nemzeti Elmebaj Rendszerében (NER) élni fölöttébb izgalmas dolog. Olyan világ ez, ahol nap, mint nap tanul valami újat az ember, de amit a legjobban megtanul, az az, hogy semmin se csodálkozzon, semmin se botránkozzon meg. A tágas, 93 ezer négyzetkilométeren elterülő elmegyógyintézetben mindenki kényelmesen elfér, és vígan töltheti napjait sok-sok mókával és kacagással.

Az idei nyár egyik legfantasztikusabb eseménye a Székesfehérváron megrendezett sírásó verseny volt, ami különös módon ugyancsak kevés figyelmet kapott a Nemzeti Elmebaj Rendszerének (NER) sokszínű médiájában. Ez volt a negyedik alkalom, amikor ilyen jópofa versenyt rendeztek Magyarországon, ahol nem volt hiány sem lapátban, sem jelentkezőkben. A sírgödrök ásásának vetélkedőjét a résztvevők halálosan komolyan vették, a hasznosságához pedig semmi kétség nem fér, sőt, a magunk részéről rosszalljuk, hogy csupán tucatnyi sírásó indult a megmérettetésen. Érdemes lenne, ha sokan és minél több rutint szereznének, hiszen a magyar társadalom már rég a saját sírját ássa.

A Fiumei úti sírkert – amely a Nemzeti Ökörség Örökség Intézete (NÖRI) kezelése alatt áll – még a szüret előtt kreatív őszi ötlettel állt elő. „Nagy az igény olyan zöldfelületre Budapest szívében, ahol mozogni, kikapcsolódni lehet” – indoklással, „nemzetközi példákat követve” futóútvonalakat jelölt ki a temető területén, amit szeptember közepén adnak át.

Jómagunk eddigi életünket abban a tudatban éltük, hogy egy temető a holtak nyughelye, de ezek szerint mostanáig totális tévedésben pergettük napjainkat. Azzal viszont semmiképp sem tudunk vitatkozni, hogy nagy igény van a zöldfelületre Budapesten, különösen azóta, hogy szisztematikus és módszeres fairtás zajlik a magyar fővárosban. A hajdani 50-100 éves fasorokkal szegélyezett utcák, terek sokaságát ma szürke térkő borítja, jó esetben egy-egy ládában kornyadozó, barnára száradt facsemetével díszítve. Az egykori Városliget pedig hatalmas építkezési területté vált, ahol Albert Speer tervei, a felcsúti nemzetvezető álmának megfelelően egy fűszálat sem találni, viszont a Liget helyére hatalmas épületeket húznak fel. Csupán egy kétségünk van az ötlet megalapozottságát illetően, ez pedig a „nemzetközi példák” követése, de valószínűleg csak a saját tájékozatlanságunkkal magyarázható, hogy ilyesmiről még sohasem hallottunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.