2019. szeptember 25., szerda

GYANÚSAN DRÁGA LAKÁSFELÚJÍTÁSOK ÉS JÁTSZÓTEREK KÖLTSÉGVETÉSÉT TITKOLJÁK TERÉZVÁROSBAN

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.09.25.


Játszóudvar felújítása egy nagyobb családi ház áráért. Két szolgálati lakás felújítása darabonként 30 milliónál drágábban. Védőnői helyiségek kialakítása 135 millióért. És egy másik játszótér-felújítás 188 millió forintért.

Ez csak néhány példa az elmúlt évek terézvárosi beruházásai közül, amik szemet szúrtak a Momentumnak. Soproni Tamás polgármesterjelölt és csapata ezért igyekezett megszerezni a helyi vagyonkezelőtől a beruházásokra vonatkozó részletes pénzügyi beszámolókat és az építési vállalkozókkal kötött szerződések teljesítését bemutató dokumentációt – azonban az önkormányzati cég törvényi kötelezettségét megszegve nem adta ki ezeket, így a momentumosok pert indítottak az adatokért.

Pár hónap alatt elment két évre szánt pénz

Terézvárosban 2017 szeptembere és 2019 júniusa között hat cég (a Bástya Millenium Zrt., a HUFER-BAU Kft., a Fauna-Duó Kft., a Gesztelyi Fivérek Kft., a Vala-Bau Kft és az R.S.Z. Építőipari Kft.) nyerte el a közbeszerzések meghatározó részét.

A hat cég ez idő alatt összesen 3,2 milliárd forint plusz áfáért végzett különböző értékű munkákat a VI. kerületben.

Ebben benne vannak a keretszerződések terhére és azon kívül végzett munkák is, viszont nincs benne a legzsírosabb falat: a Hunayadi téri Vásárcsarnok felújítása, amit a NER-be jól beágyazott Épkar Zrt. végezhetett el 1,1 milliárd forintért. Ezt csak azért nem számoltuk bele a fenti összegbe, mert az Épkar nem kerületi szintű játékos, hanem jóval nagyobb pályán mozog.

A vagyonkezelő a 2017 és 2019 közötti kétéves időszakra 1,3 milliárd forint értékben kötött keretszerződést a Bástya Milleniummal, az Épkar Zrt.-vel és a HUFER-BAU-val; a különböző építési, felújítási, javítási, helyreállítási munkákat a meghatározott keret terhére végezhették el a közbeszerzési eljárás során kiválasztott cégek. 2019 januárjában pedig 1,15 milliárd értékben kötöttek újabb keretmegállapodást egészen 2021-ig: a három befutó a HUFER-BAU, a Fauna-Duó, és az R.S.Z. Építőipari Kft. lett. Ezt az összeget januártól, azaz a szerződés megkötésétől az önkormányzati választásig eltelt néhány hónapban teljesen kimerítették...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.