2019. szeptember 25., szerda

MENNYIT ÉR EGY NYUGDÍJAS HÁLÁJA? - KIS MAGYAR VÁLASZTÁSI AJÁNDÉKTÖRTÉNELEM

HVG ONLINE
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2019.09.25.


Évekkel ezelőtt a kormányoknak valahogy mindig pont a választások előtt ugrott be a nyugdíjemelés, illetve a13. havi juttatás ötlete. Az idők azonban változnak, és így az erősen kampánymintázatú húzások is, így ma már ott tartunk, hogy a hosszú távú elköteleződés helyett elég egy 9 ezer forintos rezsiutalvány is.


Micsoda meglepetés: épp az önkormányzati választás előtt jött rá a kormány, mennyire jók a magyar gazdaság számai, és ha már így alakult, hát miért ne lehetne adni minden nyugdíjasnak 9 ezer forintnyi rezsiutalványt - nyilván Orbán Viktor levelével együtt. Ami ugyebár fejenként egy ezressel kevesebb, mint amekkora értékben Erzsébet-utalványt kaptak a nyugdíjasok tavaly. A hivatalos indoklás szerint akkor sem a választás miatt érkezett a küldemény, hanem a húsvét miatt járt az ajándék, arról pedig már igazán nem a kormány tehetett, hogy a kettő között mindössze egy hét volt a különbség.

Ez a fajta osztogatás annyiban mindenképp új találmány, hogy korábban nem próbáltak úgy tenni a politikusok, mintha az extra juttatásoknak nem volna közük a választáshoz. Abból a szempontból is más ez, hogy ezúttal már csak egyszeri ajándékokat adnak, míg régebben nyugdíjemelést vagy 13. havi nyugdíjat kínáltak, azaz rendszeres pluszt. Igaz, a mostani utalványosztás nem is rengeti meg az államkasszát.

Összegyűjtöttük, a korábbi választások előtt milyen meglepetésekkel küzdöttek az épp kormányon lévő pártok a nyugdíjasok szavazataiért, és kiszámoltuk, mennyit ért mindez az akkori nyugdíjakhoz képest, valamint mai árakon:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.