2019. szeptember 5., csütörtök

ILYEN LESZ A SORSOK HÁZA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2019.09.05.


Eljutott a Narancshoz az eddig titkolt munkaanyag, amiből kiderül, milyen lesz a Sorsok Háza kiállítása. 2021-ben lehet a megnyitó.

Ahogy korábban a Magyar Narancs is beszámolt róla, a nemzetközi (elsősorban izraeli és amerikai) nyomásnak engedve Orbán Viktor elvette a Sorsok Háza projektet Schmidt Máriától és csapatától, akik már 2013 óta dolgoztak a múzeumon. 2019 eleje óta a Sorsok Házának kizárólagos gazdája és felelőse a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). A Köves rabbi által felkért kutatói csapat pedig egy teljesen új koncepció kialakításába kezdett bele.

Az új tervekről először június elején beszélt Köves, amikor azt egy kétórás előadás keretében bemutatta a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetségnek (IHRA). Az előadás tartalmáról és a Sorsok Háza új koncepciójáról nagyon kevés információ került nyilvánosságra. Most azonban eljutott lapunkhoz egy eddig titkolt dokumentum, mely minden eddiginél részletesebb betekintést enged a Köves-féle csapat elképzeléseibe.

Az EMIH logójával ellátott, House of Fates – Vision Document című 34 oldalas angol nyelvű anyagon a 2019 május másodikai dátum szerepel. Információink szerint ezen dokumentum alapján készült az előadás, melyet Köves júniusban prezentált. A Magyar Narancs e heti számában összefoglaljuk a dokumentum tartalmát, és részletesen bemutatjuk, hogy miként vélekedtek róla azok a történész, muzeológus és holokauszt-oktatási szakértők, akiknek megmutattuk az anyagot. Ebben a cikkben pedig teljes egészében publikáljuk a dokumentumot, mert úgy gondoljuk, hogy egy állami holokauszt múzeum létrehozását társadalmi párbeszédnek kell kísérnie.

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy ez egy nagyon vázlatos dokumentum, a Sorsok Háza új koncepciójának kialakítása egy hosszú folyamat, melynek első lépéseibe enged betekintést az irat. A birtokunkban lévő anyag májusi, azóta már valószínűleg előrébb tart a munka. Információink szerint ugyanis a Sorsok Házával kapcsolatos feladatokon folyamatosan dolgoznak a felkért szakértők. Úgy tudjuk, az egyes részterületek felelősei teljes szakmai autonómiát kaptak Kövestől, munkájukba nem szólnak bele kívülről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.