2019. szeptember 9., hétfő

JÓL GONDOLD MEG PISTUKÁM, HOGY HAZAJÖSSZ-E!

HÍRKLIKK
Szerző: LOVÁSZ PÉTER
2019.09.08.


Levelet kaptam a minap Amerikába szakadt hazánkfiától, aki arról faggatott, hogy most, amikor lassan leteszi a lantot odakünn, érdemes-e hazatérnie ősei országába? Merthogy úgy tudja, szép nyugdíja, megtakarításainak hozama itt jól értékesülne, mindenki jöhet-mehet, mondhat amit akar, szavazhat, akire akar, teljes a szabadság. Ráadásul totál elege van Trump-ból és követőiből, keresne valami nyugalmasabb vidéket. Talán még a csemetéi is visszaköltöznének az unokákkal, többé-kevésbé mindegyik tud magyarul is. Válaszomban azt írtam: én nem biztatlak igennel és nem tántorítalak el nemmel, de amúgy vázlatosan leírom, hogy itt mit találsz vagy 40 évi távollét után, s aztán dönthetsz magad.

Pistukám!

Döntsd el mielőbb, hogy jó magyar vagy-e, mert ez mostanság szerfölött fontos szempontja a befogadásnak. Ha van 3-4 gyereked, és 9-12 unokád, jó magyar vagy. Lehetsz nyilas, lehetsz Sztálin lelkes híve, itt befogadnak és élhetsz mint Marci Hevesen. A politikával nem kell törődnöd, azt már elintézték neked legalább 2030-ig.

Tudod nálunk (illiberális) demokrácia van, úgyhogy úgynevezett nemzeti konzultációk keretében te is véleményt nyilváníthatsz minden hülyeségről. Az eredmény miatt nem kell izgulnod, mert a válaszok már készen vannak valami kormányzati számítógépen, a te válaszaidat is előre tudják a szervezők.

Hivatásos politikusnak ne menj, azt nem ajánlanám! Mindent szabad ugyan, de nem mindent lehet és nem mindenkinek. Magyarországon parányit inog a jogállam. Közíróként persze adhatsz a kormánynak körmöst, tudtommal még Orbán is élvezettel olvassa a személyét illető szidalmakat, ő maga mondta egyszer. Templomba oda járhatsz, ahová tetszik, de nem árt, ha a perselyt rendesen kibéleled, mert csak kiválasztott egyházak kapnak vaskos állami támogatást, az eretnekek nem.

A dollárod itt nagyon sokat és egyre többet ér, ámbár a gazdaság szárnyal, mint a madár, a forint viszont a bányászbéka alsó fertálya felé tart. A kormány eredeti módon spórol, a közszférában úgy heti 60 óra munkára kényszeríti az embereket viszont csak 30 órányit fizet ki nekik. Így jut minden második városba stadionra, meg saját kastélyra. Ez a spéci magyar unortodox gazdaságpolitika. És nyugdíjasként minden választás előtt kapsz majd rezsiutalványt. Szerény összeg és kicsit macerás felhasználni, de a kicsi is ér valamit. A magyar kormány gondoskodik az idősekről.

Ha befektetni akarod a megtakarításod, csak óvatosan, mert itt uniós támogatások és közpénzek is hajlamosak az eltűnésre. Amikor ez a kormány hivatalba lépett, nagyjából 3000 milliárd forintmyi nyugdíjmegtakarításnak vertek a seggére. A pénz egy része államadósság-törlesztésre ment, de a többinek ma sincs nyoma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.