2019. szeptember 22., vasárnap

KARAFIÁTH: MI IS VERJÜK BELE A NAGYKUTYÁK ORRÁT A PISZKUKBA

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: 24.hu
2019.09.21.


Greta Thunberg, imádlak!

Lehet vitatkozni azon, jó arca-e a klímavédelemnek egy tizenhatéves lány. Ám az tény, hogy Greta Thunberg minden megszólalása erőteljesen tematizálja a közbeszédet, és ez a svéd lány elérte, hogy azok is kénytelenek foglalkozni a klímakatasztrófa kérdéseivel, akik eddig nem tették.

Greta Thunberg környezetvédő most kedden felszólalt Washingtonban, az amerikai kongresszus klímakrízissel foglalkozó munkacsoportjának ülésén. Mondott okosat, drámait, mire a munkacsoport tagjai megdicsérték az ő és a többi fiatal aktivista kitartását, bátorságát és bölcsességét, majd arról kérdezték a fiatalokat, milyen intézkedéseket tanácsolnak a klímaváltozás ügyében.

Mire Greta:

"Kérjük, tartózkodjanak a dicséretektől, nincs szükségünk rájuk. Csak azért ne hívjanak ide minket, hogy elmondják, milyen inspirálóak vagyunk, anélkül, hogy valójában bármit is tennének, mert ez nem vezet sehová. Ha tanácsokat szeretnének, hogy mit tegyenek, keressenek meg tudósokat és támaszkodjanak a tudásukra. Nem meghallgatást akarunk. Azt akarjuk, hogy a tudományt hallgassák meg. Tudom, hogy próbálkoznak, de nem elég keményen. Sajnálom."

A hallgatóság felnevetett, a támogatók pedig tapsviharban törtek ki.

Greta figurája megosztó, akárcsak a klímavédelem témája, és sokan pusztán divatos habzásnak látják a lány szereplését. Megtévesztő a díjeső és a sztárolás is, mely magát a személyt helyezi előtérbe, és nem azt, amit ez a személy mond.

A viták így rendre félresiklanak.

Ennek ellenére az, amit most Amerikában tett, példa nélküli. És lelkesítő. Nekünk is ezt kéne csinálnunk idehaza...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.