2019. szeptember 5., csütörtök

LEHET, HOGY SALVINI PONT A SZÉLSŐJOBB ELLENI CSODASZERT TEREMTETTE MEG

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.09.05.


Olaszország az utóbbi pár évben a történelmi kísérletek országa volt. Ez volt az első nyugat-európai ország, ahol populista nagykoalíció került hatalomra, és ez volt az első a második világháború óta, ahol egy majdnem teljesen nyíltan szélsőjobbos párt is részt vett a kormányzásban. Most pedig ez lesz az első, amely megpróbálja kezelni a szélsőjobb problémáját.

Az már Ausztriában is kiderült, hogy az a modell, amelyet Orbán Viktor is szorgalmazott, vagyis hogy a mérsékelt konzervatív pártok együtt kormányoznak a szélsőjobbos erőkkel, nem igazán működik. Egyfelől amint legitimálják a szélsőjobbot, az elkezdi agyonnyomni a mérsékelt jobboldalt olyan ügyekkel, amelyekre annak nem feltétlenül van válasza, vagy ha van, nem olyan pofonegyszerű, mint a szélsőjobbé.

Az osztrák kísérletet végül egy hatalmas leleplezés bontotta szét, amelyből kiderült, mennyire könnyedén fogadják el Európa szélsőjobbos vezetői az orosz támogatást. Az utóbbi időszakban kiderült, hogy a Matteo Salvini-féle Liga is hozzájuthatott orosz pénzhez, az olasz kormány végét mégsem ez, hanem Salvini türelmetlensége hozta el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.