2019. szeptember 5., csütörtök

MAGYAROK A BBC-BEN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő

2019.09.05.


Nem akármilyen évforduló a mai, hiszen 80 évvel ezelőtt ezen a napon indult el a BBC Magyar Adása. Hogyan kerül ez a Határátkelőre? Úgy, hogy működésének 66 éve alatt (2005-ben zárták be) egyike volt azon műhelyeknek, amely a vasfüggöny mögött élő magyaroknak bemutatta, milyen a külföldi élet, másrészt értelemszerűen magyar munkatársakkal volt tele London közepén.

A BBC Magyar Osztálya (Magyar Adása) indulásának dátuma (1939. szeptember 5.) elég pontosan belövi az alapítás okát is, ami nem más volt, mint a II. világháború kitörése.

Ugyan ekkor a BBC már 10 idegen nyelven sugárzott programot (a náci Németország 36), a háború kitörése előtt csak ötletszinten merült fel az, hogy esetleg közép- és kelet-európai nyelveken is legyenek műsorok.

Akármilyen furcsa (és pláne a BBC-től nem várná az ember), valóban pár nap alatt rántották össze az első szerkesztőséget. „Kicsit olyan szellem uralkodott, mint a brit légierőben a háború alatt, azaz nagyon gyorsan kellett improvizálni. Nem készültek fel igazán erre” – mondta Pallai Péter, aki az 1960-as évek közepétől 33 éven át dolgozott a BBC-ben.

A BBC első magyar nyelvű adását 1939. szeptember 5-én este negyed 9-től fél 9-ig sugározták, ebben az időszakban tehát az adásidő naponta egyszer 15 perc volt (aztán ez persze az évek során változott)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.