2019. szeptember 25., szerda

MÉG EGY LAPÁTTAL RÁTETT AZ MNB A FORINTGYENGÜLÉSRE - AGGÓDIK A JEGYBANK, HOGY NEM ELÉGGÉ EMELKEDNEK MAJD AZ ÁRAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.25. 


Közel 140 milliárd forinttal lehettek volna mostanra gazdagabbak a lakossági devizabetétesek, ha időközben ebből semmit nem vettek volna fel – számolta ki az Azénpénzem.hu. Egyre nyilvánvalóbb, érdemes felkészülni arra, hogy tartósan gyenge marad a forint. A jegybankot ez érzékelhetően cseppet sem zavarja.

A tegnapi kamatdöntő üléstől többen is azt várták, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legalább némi muníciót ad erősen gyengélkedő nemzeti devizánknak, hogy kicsit magához térhessen. Általános meglepetésre azonban a jegybank inkább lazított, ami a forint árfolyamát újabb történelmi mélypontra lökte. Közel 336 forintot is elkértek egy euróért a piacon. Később épp azért jöhetett javulás, mert a spekulánsok rádöbbenhettek: az MNB-t egy pillanatig nem izgatja a dolog. (Nem lehet tehát kikényszeríteni a kamatváltozást.)

A Monetáris Tanács (MT) a várakozásokkal összhangban tegnap sem az alapkamatot, sem az egynapos betéti kamatot nem módosította. Az átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát viszont a korábbi 200-400 milliárd forintos sávról legalább 300-500 milliárd forintra emelte. Ez a lépés pedig az elemzők szerint monetáris lazításnak felel meg.

A CIB elemzői szerint a döntések arra is utalnak, hogy a forint árfolyamának jelenlegi szintje nem zavarja a döntéshozókat. Ez megerősíti a bank korábbi várakozását, amely szerint rövid távon tartós erősödő trend kibontakozására minimális az esély. Az Equilor elemezői is úgy látják, hogy fordulatra utaló jelzés egyelőre nem látható. A technikai kép alapján folytatódhat a forint lassú gyengülése a következő hetekben is, a mozgást negatív korrekciók tarkíthatják. Ők úgy látják, a forint hamarosan a 336,8-as szintet tesztelheti (vagyis akár ennyibe is kerülhet rövidesen az euró)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.