2019. szeptember 10., kedd

MINDEN PÉNZT BEKEBELEZ A SZUPERÁLLAMPAPÍR? - AZ MNB-NEK NAGYON FÁJ A BANKOK JUTALÉKA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.10.


Eddig 1900 milliárd forintnyit vásárolt a lakosság a júniusban startolt Magyar Állampapír Pluszból. A pénz egy része eddig is állampapírban volt, a többi más befektetésekből érkezik. Már régen túlteljesült a kormány terve, csak a készpénzállományt nem sikerült csökkenteni. Van, aki szerint adóamnesztia kellene.

Az MNB legfrissebb adatai szerint júliusban 362 milliárd forinttal 6935,3 milliárd forintra nőtt a lakosság kezében lévő állampapírok állománya. Ezzel a kormányzat által kibocsátott értékpapírok 23,3 százaléka a lakosság és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények (náluk plusz 183 milliárd forintnyi van) kezében van. Ez egyértelműen a Magyar Állampapír Plusznak köszönhető, csak júliusban további 534 milliárdnyit értékesítettek belőle.

Pedig már június végére teljesült a kormány nagy terve, hogy 2019-ben 800 milliárd forinttal emelkedjen a lakosság kezében lévő állampapír-állomány. Július végére az idei növekmény összesen elérte az 1157 milliárd forintot. A növekedés azóta sem állt meg, hiszen töretlenül folyik a MÁP Plusz értékesítése. Noha augusztusban – nyilván a nyaralások miatt – hetente csak 80 milliárd forint körüli volt az eladás, az augusztus 20-i rövid héten pedig csak 52 milliárd forint, a múlt héten már ismét 97 milliárdért vásároltak be a megtakarítók. Ezzel június eleji indulása óta összesen 1900 milliárd forintnyit adtak el a szuperállampapírból szeptember 6-ig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.