2019. szeptember 10., kedd

MIT DOLGOZNAK A MAGYAROK AUSZTRIÁBAN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.09.10.


Rekordokat döntöget az Ausztriában dolgozó magyarok száma, olyannyira, hogy év elején már közel 100 ezer (98 227) magyar állampolgárról szóltak a statisztikák (és ez még csak a hivatalos szám), ami a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen magas. A kérdés az, mit dolgoznak az ottani magyarok?

Kezdjük a több mint 10 éve az országban élő Balázs véleményével!


„A munka nem szégyen! Legalábbis engem anno így neveltek a szüleim. Több mint tíz Ausztriában töltött esztendő adott némi rálátást az osztrák munkaerőpiac tortájának ránk, magyarokra eső szeleteire.

Tehát miből élünk mi magyarok Ausztriában?

Kétségeket kizáróan igen sokoldalúak vagyunk! Dolgozunk gyárakban, az egészségügyben és számos hasznos szellemi tevékenységet végző honfitárs is akad közöttünk, ám a magyarság legfőbb profilja mégis a vendéglátás marad.

Ez persze nyilván tartományfüggő is, mert például míg Oberösterreich legfőképpen jól működő gyáraiba toboroz, úgy Tirolban vagy Voralbergben szinte nincs más lehetőség, mint a vendéglátóipar.

Karintia talán az arany középút, Salzburg viszont szintén vendéglátó egységeiben lát szívesen bennünket. Ezen belül rengeteg köztünk a szobalány, a takarító, a mosogató, konyhai kisegítő, szakács, felszolgáló, pultos, bármixer, stb.

Fontos megemlíteni, hogy az osztrák munkaerőpiac nehezen engedi a váltást azoknak, akik jól beváltak bizonyos területeken!

Amennyiben valaki éveken keresztül a vendéglátás területén tevékenykedik, nehezen kap egyéb lehetőséget, persze a saját példámat tartva szem előtt, természetesen ez sem lehetetlen.

Hosszú, vendéglátásban eltöltött évek után jelenleg egy kifejezetten családcentrikus cégnél dolgozom, ahol alumínium erkélyek, teraszok, kerítések tervezésével és gyártásával foglalkozunk.

Az osztrák munkaerőpiac folyamatosan telítődik és bizonyos szempontokból már semmi sem olyan egyszerű, mint régebben volt, ám amennyiben szerénységgel, egészséges alázattal és folyamatos tanulással bizonyítjuk rátermettségünket, a kitartás minden bizonnyal meghozza számunkra a várva várt sikereket.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.