2019. szeptember 13., péntek

ORBÁNT HASZNÁLHATJA EURÓPA ELLEN JOHNSON? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.09.13.


A britek csak részmunkaidőben voltak európaiak – mondja Juncker leköszönő bizottsági elnök. Úgy tűnik, szépen szakítani nem lehet. Nemzetközi lapszemle.

A Bloomberg amerikai hírügynökség értesülése szerint az Európai Unióban attól tartanak, hogy Boris Johnson ráveszi Magyarországot arra, vétózza meg a Brexit újabb halasztását. A feltételezés nem teljesen új, a nemzetközi média már megpendítette a közelmúltban, de ahogy közeledik a határidő, az eshetőség egyre nagyobb izgalmakat vált ki. Miről van szó pontosan? London és Brüsszel legutóbbi közös döntése alapján az EU-ból történő brit kilépés határideje jelenleg október 31. Addig kellene megállapodni a feleknek a kilépés feltételrendszerében. Az előző brit kormányfő, Theresa May ugyan kitárgyalt egy megállapodástervezetet, de a londoni parlament azt visszadobta. Az új brit kormányfő, Boris Johnson azt állítja, hogy ő London számára kedvezőbb alkut fog kötni az unióval, de ennek még semmi jele. Johnson viszont most azt is mondja, hogy a Brexit október 31-ikén mindenképpen megtörténik, vagyis ha addig nincs megállapodás a kilépési feltételekről, akkor az Egyesült Királyság uniós tagsága nem rendezett formában, hanem teljesen szabályozatlanul szűnik majd meg, aminek a velejáróit felmérni egyelőre szinte lehetetlen, de mindenkinek borsózik tőle a háta. A brit alsóházban több konzervatív képviselő összefogott az ellenzékkel, hogy megakadályozzanak egy ilyen fejleményt, és törvényt hoztak arról, hogy ha október 19-ig a londoni alsóház nem szentesít valamilyen megállapodást Brüsszellel, illetve nem hajt végre pálfordulást sem – megjegyzem, miért hajtana végre ilyesmit? –, és nem mondja azt, hogy megállapodás nélkül is ki kell lépni, akkor Johnson miniszterelnök köteles újabb három hónap halasztást kérni az uniótól. Az október 19-ikei határnapot az indokolja, hogy közvetlenül előtte, 17-18-ikán lesz Brüsszelben az őszi EU-csúcs, ami a hó vége előtt az utolsó észszerű lehetőséget kínálja valamilyen alku közös, legfelső szintű elfogadására.
Johnson Orbánt látja partnernek

Namármost, ha nincs megállapodás, a brit miniszterelnök pedig – tegyük fel, hogy engedelmeskedik a törvénynek, és kéri a halasztást, bár a minap azt mondta, inkább feküdne holtan egy vizesárokban, mintsem hogy ezt megtegye –, nos szóval, ha ezt mégis megteszi, akkor ezt a kérést mind a 27 többi tagállamnak el kell fogadnia, csak akkor érvényes. A Bloomberg most azt hallja uniós tisztségviselőktől, persze szigorúan csak magánjellegű beszélgetéseken, hogy Johnson megkérheti Orbán Viktor magyar kormányfőt, mondjon nemet a halasztásra, és akkor a brit miniszterelnök széttárhatja a karját, ő megpróbálta. Ezzel aztán a hó végén végrehajthatná a megállapodás nélküli Brexitet. Az unió – írja az amerikai hírügynökség – nem nagyon tudná megakadályozni egy lázadó tagállami vezető vétóját. Ez az uniós aggodalom a Bloomberg szerint abból táplálkozik, hogy Orbán szintén csatározást folytat Brüsszellel, ezért Johnson szövetségest láthat benne.

Szijjártó már hárít, pedig még nem is történt semmi


A Bloomberg megszólaltatja Szijjártó Pétert, a magyar külügyi tárca vezetőjét, aki szerint nem valószínű, hogy Magyarország ügydöntő szavazatot ad le, ha érkezik brit halasztási kérelem – már csak azért sem, mert más uniós tagállamok fontolgathatják az újabb halasztási kérelem visszautasítását. „Ha lesz ilyen kérelem, akkor meghozzuk a döntésünket” - mondta Szijjártó, és hozzátette: néhány nagy nyugat-európai tagállam tényleg véget akar ennek vetni ennek a halasztássorozatnak, így hát nem valószínű, hogy a magyar állásfoglalás kulcsfontosságú lesz. A magyar külügyminiszter méltatta Boris Johnsont, mondván, a nép akaratát akarja teljesíteni. A Bloomberg a maga részéről ehhez hozzáteszi: a Brexit eredeti céldátuma ez év március 29-ike volt, és már kétszer meghosszabbították a határidőt. Néhány európai kormány, jelesül a francia, megkérdőjelezi ugyan, hogy bölcs dolog lenne belemenni a harmadik halasztásba, de az unió eltökélt abban, hogy el akarja kerülni azt, hogy őt tegyék felelőssé a megállapodás nélküli Brexitért. Ezért aztán – idéz az amerikai hírügynökség meg nem nevezett uniós tisztségviselőket – valószínűleg bele fognak egyezni a halasztásba, még akkor is, ha ez nem lesz ínyükre. A Bloomberg olyan európai diplomaták vélekedését is ismerteti, hogy Orbán alighanem elutasítaná Johnson kérését, és az uniós vonalhoz igazodna. Magyarország ugyanis minden évben sok pénzt kap az EU-tól, és a magyar kormányfő nem akarná kockáztatni ezt a pénzt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.