2019. szeptember 16., hétfő

TÖBB MINT SZÁZEZER LAKÁSHITELES VAN BAJBAN - HIÁBA AZ INGATLANPIACI ROBBANÁS, RAJTUK EZ SEM SEGÍTETT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.16.


Közel 110 ezer bedőlt jelzáloghiteles-szerződést tartott nyilván tavaly év végén az MNB. Az adósok döntő többsége azok közé tartozik, akiknek nem jutott segítség. A bankok mérlege ettől még szépen mutat, a legtöbb problémás hitel követeléskezelőknél van. Ugyanakkor van további 210 ezer jelzáloghitel, amivel a jövőben gondok lehetnek.

Hiába dicsekszik a kormány a bajba jutott adósok megmentésével. Az MNB adataiból arra lehet következtetni, hogy valójában továbbra is százezrek lakhatása van veszélyben, akik nem kaptak segítséget a bedőlt lakáshitelük megmentésére.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Fogyasztóvédelmi jelentéséből az derül ki, hogy 2018 végén 109379 volt a nem teljesítő jelzáloghitel-szerződések száma. Bár az MNB azt hangsúlyozza, hogy a számok fokozatos javulást mutatnak, valójában ezeknek az adósoknak a helyzetére senki nem kínált megoldást.

Az MNB adatai szerint 2013 végén 164 ezer késedelmes jelzáloghitel-szerződés volt, amiből közel 40 ezer a Nemzeti Eszközkezelőhöz került. Ezek az adósok voltak a szerencsések, az ő lakhatásuk ugyanis megoldódott. (Mint megírtuk, ők éppen most vásárolhatják vissza otthonukat.) Az ingatlanpiac élénkülésének köszönhetően többen önkéntesen értékesítették az ingatlanokat, de a kényszerértékesítések is tovább csökkentették a késedelmes szerződések számát. Így az 5 évvel korábbi 164 ezerből körülbelül 80 ezer nem teljesítő jelzáloghitel-szerződés maradt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.