2019. szeptember 21., szombat

TÖRVÉNYT SÉRTETT A MINISZTÉRIUM, AMIKOR ELTITKOLTA, MI LESZ A SORSA A FÓTI GYERMEKKÖZPONT LAKÓINAK

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2019.09.21. 


Miután derült égből érkezett a hír februárban, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megszüntetné a fóti Károlyi István Gyermekközpontot, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő márciusban adatigényléssel próbált konkrétumokat megtudni a tervről, elsősorban arról, hogy mi lesz az ott élő gyerekek sorsa. Csakhogy az Emmi az adatok kiadását elutasította, méghozzá azzal az indokkal, hogy

"a Gyermekközponttal kapcsolatos dokumentumokat tíz évre titkosították."

Így azonban sem azt nem lehetett tudni, hogy mi szükség volt ilyen hirtelen a gyerekközpont bezárására, sem azt, hogy pontosan mikor, és hova helyeznék át az ott élő gyerekeket.

Fülöp Attila szociális államtitkár egyébként azzal indokolta az eljárást, hogy a minisztérium célja a „nagy létszámú tömegintézmények” felszámolása, és az olyan leromlott állapotú otthonok kitagolása, amelyek a település központoktól messze helyezkednek el. (Tegyük hozzá, a kitagolás valóban zajlik, időnként olyan botrányos körülmények közt, mint például Szilvásváradon.)

Csakhogy a fóti gyerekközpontra egyik állítás sem igaz: nem tömegintézmény, nem zsúfolt, és nem esik messze a településközponttól (konkrétan Fót közepén található, nagy zöldterületen, és több kis létszámú, korszerű lakóotthonról van szó).

Ráadásul bár sokat nem lehetett tudni a költözés körülményeiről sem, de az eléggé biztosnak tűnt, hogy a fóti gyerekek befogadására kiszemelt intézmények már amúgy is túlzsúfoltak, mint ahogy az sem utolsó szempont például, hogy a mozgásszervi problémákkal küzdőket egy nem teljesen akadálymentesített otthonba költöztetnék, ahogy az sem, hogy vajon lesz-e elég szakember a megnövekedő létszám ellátására.

Miután érdemi magyarázatot nem sikerült kapni a bezáratásra, Szél bírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság segítségével, a per most ért véget, méghozzá az Emmi számára nem kifejezetten kellemes eredménnyel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.