2019. szeptember 30., hétfő

VÉGLEG VÉGE AZ LAKÁSÁRAK SZÁRNYALÁSÁNAK? - A LEMARADT RÉGIÓK FELZÁRKÓZÁSA IS REMÉNYTELENEBBÉ VÁLHAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.30.


Úgy tűnik, megalapozatlan remény volt, hogy az ősz újra belendíti a magyar ingatlanpiacot. A hónap elején már látott kedvezőtlen jelek csak szaporodtak. A forgalom élénkítésében érdekelt piaci szereplők egyelőre megtorpanásról beszélnek. Ez azonban baljós jel lehet azokon a területeken, amelyek kimaradtak az eddigi szárnyalásból.

A lakások drágulását tulajdonképpen már csak a kormányzati intézkedések tartják fenn – derült ki már nyáron az OTP elemzéséből. Szeptember elején úgy tűnt, hogy erre hiába húzta rá a kormányzat a babaváró kölcsönt és a CSOK kiterjesztését, az ingatlanpiac nem a remélt módon reagált. Mint korábban megírtuk, egyre szaporodnak a kedvezőtlen jelek.

Mostanra úgy látszik, hiába akadt olyan szakértő, aki bízott abban, hogy csak a nyári időszak törte meg a lakásárak emelkedésének korábbi trendjét, és az ősz változást hoz. Egyre másra teszik közzé az ingatlanos cégek a drágulásban bízók számára lelombozó jelentéseiket. A Balla Ingatlan egyenesen az „aranykor” végéről beszél.

Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a budapesti belvárosi ingatlanpiacon erősen megtorpant a kereslet. A szakértő példaként megemlítette: egy ingatlant induláskor 220 millióért hirdetett egy másik közvetítő, most pedig egy értékbecslés után náluk 159 milliónál jár az ára. De még így sem lesz könnyű eladni. Egy kisméretű, normális állapotú, 30-40 négyzetméteres lakáshoz 30 millió forintnál olcsóbban persze még most sem igazán lehet hozzájutni. A jövőről Schneider úgy fogalmazott, hogy az ingatlanpiac olyan, mint egy tehervonat: hosszú ideig tart, mire megáll. De az már látszik, hogy elkezdett fékezni..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.