2019. szeptember 12., csütörtök

VIGYÁZÓ SZEMEK – A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG ONLINE
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2019.09.12.


Matolcsy begorombult.

Ez annyiban nem újdonság, hogy cirka hét éve gazdasági miniszterként keresetlen szavakkal oktatta ki egykori barátját, Járai Zsigmondot, Olli Rehn uniós biztost, a hitelminősítőket, egyik újságíró kollégánkat, egyáltalán bárkit, aki a ténykedését nem tekintette gazdaságtörténeti súlyú sikernek. Mert az ő saját olvasatában

másfél év alatt megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül állította helyre Magyarország pénzügyi egyensúlyát.


Bár ez vitatható, mert 2012-ben zsugorodott a gazdaság, zuhant a bérek vásárlóereje, és a pénzügyi egyensúly helyreállításának fő eszköze a magánnyugdíjpénztári vagyon lenyúlása volt, de fátylat rá.

Jegybankelnökként Matolcsy évekig türtőztette magát. Egészen hétfőig. Mert akkor elementáris dühvel támadt rá Varga Mihály pénzügyminiszterre, aki néhány nappal korábban a közgazdász-vándorgyűlésen szelíden azt merészelte megpendíteni, hogy „stabil, kiszámítható” árfolyamra van szükség. A hallgatóság helyben Varga és Matolcsy helyzetértékelése között legfeljebb hajszálrepedéseket vélt felfedezni, ezekből ásott mély árkot a jegybank elnöke. Konfliktusukról a Gazdaság rovat számol be. A HVG Ténytára pedig azt villantja fel, hogy ahol Matolcsy „aranykort” lát, ott a statisztika egészen mást mutat: a háztartások egy főre jutó fogyasztását tekintve az uniós rangsorban Magyarország csak Horvátországot és Bulgáriát előzi meg.

A Gazdaság rovat tárta fel azt is, mi a jelentősége a családi vacsoráknak Mészáros Lőrincéknél, miközben részvényestársai éhkoppon maradnak, illetve miképp kamatoztatja Pintér Sándor belügyminiszterrel való barátságát az egykori III/II-es operatív tiszt.

Valahogy így fest a magyar álom. Nagyon más, mint az amerikai.

Utóbbihoz legújabban a Vígszínház járul hozzá izgalmas adalékokkal, azaz F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című regénye dramatizált változatának bemutatásával. Magyarország rovatunkból pedig kiderül, hogy már a színházi repertoár összeállításának is komoly tétje van. A társaságiadó-kedvezmény megszüntetése után a kieső teátrumi bevételek pótlására gründolt költségvetési keretek szétosztásakor a kormányzat az ideológiai harcostársait bőségesen jutalmazza, a függetlenekkel viszont cudarul bán.

Sajátos szelekció érződik a nemzetközi politikában is. Bár a magyar kormány rendre megsérti az uniós jogot és az európai értékeket, Az illiberalizmus ára című írásunk feltárja, hogy

a megbocsátást jól ütemezett fegyvervásárlásokkal meg lehet vásárolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.