2019. október 27., vasárnap

132 EZER MOZGÁSKORLÁTOZOTT MARADHAT ELLÁTÁS NÉLKÜL EGY ELAVULT KORMÁNYRENDELET MIATT

INDEX
Szerző: DOMSCHITZ MÁTYÁS
2019.10.27.


2010 óta változatlan hatósági áron kell adni a gyógycipőket, de ezek ma már nem tarthatóak, így a cipőkészítő cégek nem tudják fenntartani magukat. Ha a kormány nem változtat, akár egy éven belül megszűnhet az ortopéd cipőellátás Magyarországon.

Megszokhattuk az elmúlt években, hogy az egészségügy folyamatos közbeszéd tárgya például a kórházak és orvosok helyzete miatt. Ám több olyan terület van, melyekről nem hallani rendszeresen, holott kritikus a helyzet a gyógyászati segédeszköz termékeknél is, azon belül is az ortopéd cipőt kiemelkedően sújtja a forráshiány – állítja az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége.

Az ortopéd cipő sok importált segédeszközzel szemben szinte kizárólag Magyarországon, magyar kisvállalkozások által előállított termékeket jelent. Nem is lehetne ez másképp, hiszen a beteg lábára, méretre készülnek, több próba és sok esetben igazítás szükséges, így egyszerűen nem lehetséges előre kész cipővel vagy távolból importtermékkel ellátni. A beteg láb nemcsak a lúdtalpat és a bütyköt jelenti, hanem például a születési rendellenességeket, végtaghossz különbségeket, a neuropátiás lábat, a bénult lábat, a kalapácsujjat, balesetek miatt deformálódott vagy csonkolt lábat, vagyis csupa olyan betegséget, melyek miatt nem tud bolti cipőt hordani a beteg.

EGY JÓ ORTOPÉD CIPŐ JELENTHETI AZT A KÜLÖNBSÉGET, HOGY A BETEG MÉG TUD JÁRNI VAGY TOLÓSZÉKBE KÉNYSZERÜL, HOGY MÉG TUD GONDOSKODNI MAGÁRÓL, VAGY ELLÁTÁSRA SZORUL.

Utóbbi hosszú távon költségesebb lehet az államnak, ebből a szempontból nézve pedig spórolásnak is tekinthető, ha rendbe teszi a kormány a gyógycipő ellátás finanszírozását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.