2019. október 15., kedd

A FIDESZ, A VÁLASZTÁS ÉS A KÜLFÖLDIEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.10.15.


Nagyon érdekes magyarázattal állt elő a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke arról, miért is veszítette el Budapestet a nagyobb választásokon 13 éve veretlen kormánypárt.

Első pillantásra a téma nem való a Határátkelőre, ugyanakkor Kósa Lajos magyarázatában akad olyan vonal, ami miatt mégis, és ami felvet pár kérdést.

Nem vagyok politikai elemző, de annyit azért még én is tudok, hogy egy ilyen, a budapestihez hasonló, meglehetősen látványos vereség után valamit mondani kell, pláne ha az ember kampányfőnök, azaz ő felel az eredményért.

Ugyanakkor a Kósa Lajos által elővezetett magyarázkodásnak van egy egészen furcsa olvasata is, ezt szeretném most megosztani veletek.

Mit mondott a Fidesz kampányfőnöke?


Kósa Lajos azzal magyarázta az M1-en a párt budapesti (még csak nem is kicsi) vereségét (legalábbis ami a főpolgármester-választást illeti), hogy „van 90 ezer olyan külföldi, európai polgár, aki Budapesten lakik, létesített budapesti lakcímet és regisztrált, elment szavazni”.

„Ők mondjuk kevésbé fogékonyak a nemzeti politizálására, részint nem magyarok, részint nem is értik. Karácsony Gergely és csapata külön kampányt csinált rájuk” – tette hozzá a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányának agya.

„Az a 90 ezer szavazat eldöntötte a főpolgármester személyét, mert 50 ezer szavazat volt a különbség” – zárta be a kört Kósa Lajos.

Az stimmel, hogy a most nyilván kissé kényelmetlen helyzetben lévő kampányfőnöknek valakire rá kell tolni a vereséget, az viszont már érdekes, hogy ezt pont a Magyarországon (illetve ezen belül most Budapesten) teljesen legálisan élő, uniós külföldi állampolgárokban találta meg.

Bizonyíték nélkül


Nem szeretnék különösen sok szót vesztegetni az érvelés gyenge pontjaira, de azért pár dolgot érdemes megemlíteni.

Az egyik az, hogy a Kósa Lajos által emlegetett kampánynak én semmi nyomát nem láttam. Ami nem jelenti persze azt, hogy nem volt, de olyan nagyon izmos nem lehetett.

A másik, hogy Budapesten is durván 50 százalék körül alakult a részvételi arány, tehát ha 50 ezer szavazat volt a különbség, akkor a külföldiek körében magasabbnak kellett volna lenni a részvételnek, mint a magyarok között, ami azért nem valószínű.

De még ha igaz lenne, akkor is súlyos kritika a Fidesz-kampánnyal szemben, ha ők nem vették észre a lehetőséget és nem próbálták meg elérni ezt a 90 ezer potenciális szavazót...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.