2019. október 15., kedd

ÚJNÁL JOBB HASZNÁLT LAKÁSBA FEKTETNI - KÉTSZÁMJEGYŰ HOZAM IS ELÉRHETŐ A LAKÁSKIADÁSSAL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.15.


A használt lakásokkal elérhető hozamok lényegesen meghaladják az új lakások hozamait – mutatták ki a Takarék Index elemzői. Hozzátették azonban, hogy más tényezőkre is érdemes figyelni. Megvizsgálták, jelenleg hol lehet a legnagyobbat nyerni lakáskiadással.

A Takarék Index elemzői az aktuális piaci információk alapján vizsgálták meg idén ősszel, hogy megközelítőleg milyen hozamokra lehet számítani egy átlagos, kiadási célú lakásbefektetés során Budapest befektetési szempontból releváns kerületeiben és hat vidéki nagyvárosban. (A hozam két részből áll, a bérleti díjból és a lakás várható felértékelődéséből, amit az újbóli értékesítés során lehet elérni.)

Lakáskiadással elérhető hozamok (%)
 Használt lakásokÚj lakások
Vidéki városok*8,2-10,1
Budapest belváros6,4-10,45,0-7,1
Pest nem belváros**7,6-9,15,2-8,0
Buda***6,7-8,55,2-8,0
*Győr, Szeged, Debrecen, Miskolc, Pécs, Veszprém
**Használt lakások: 4., 9., 13., 14., 15., és 16. kerületek alapján; új lakások: 4., 9., 10., 13., 14., 15., 16., 17., 18. és 19. kerületek alapján
***1., 2., 3., 11. és 12. kerületek alapján

Az összesítésből kiderül, hogy a jelenlegi piaci feltételek mellett Budapest VIII. kerületében évente átlagosan 10,4, Miskolcon pedig 10,1 százalékos sajáttőke-arányos teljes hozam is elérhető egy megvásárolt használt lakás bérbe adásával. A budapesti átlaghozam jelenleg 8,1 százalék, a vidéki nagyvárosokban pedig 8,9 százalék.

A számok szerint a használt lakásokkal elérhető hozamok lényegesen meghaladják az új lakások hozamait. Az elemzés szerint ugyanakkor az új lakások kiadásának számos előnye van a legtöbb régi építésű ingatlanhoz képest. A modern gépészet csökkenti azokat a karbantartási és beruházási igényeket, amelyek sok bosszúsággal járnak és időigényesek, és a költségeit nem lehet a bérlőre terhelni. Javítja a kiadhatóságot a jó állapotú homlokzat, a tiszta, modern közös helyiségek, valamint a lift megléte is. Egy új építésű vagy néhány éves lakás tehát általában valamivel alacsonyabb hozamot, cserébe könnyebb menedzsmentet és kiszámíthatóbb jövedelmet jelenthet egy használt lakásnál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.