2019. október 20., vasárnap

A FIDESZES ERKÖLCSBE MINDEN BELEFÉR

HÍRKLIKK
Szerző: LOVÁS PÉTER
2019.10.20.


„Világossá kell tenni, hogy nálunk bizonyos dolgok nem férnek bele“ - mondta a választások után a miniszterelnök. S ez nagyon is érthető. A keresztény szabadság, vagyis a Fidesz legutóbb meghirdetett - no, minek is nevezzük - magatartási kódexe egészen más erkölcsi kereteket szab Borkai Zsolt számára, mint amelyekről a nagy nyilvánosság holmi személyes videókból tudomást szerezhetett.

No, Borkai aztán kapott mindent, ami belefér. Választás előtt az ellenzéktől és a neten bolyongóktól, választás után a Fidesztől és a kormányfőtől. Nem érdekelt kívülállónak az lehet a benyomása, hogy a keresztény szabadság választás előtt más értékrendet diktál, mint annak utána, de az is lehet, hogy a miniszterelnök úr akkortájt éppen sűrű elfoglaltságai miatt nem talált megfelelő pillanatot, hogy nyilvánosan közölje súlyos mondatát, vagyis hogy vannak dolgok amelyek náluk már nem férnek bele.

Borkai Zsolt erre távozott a Fideszből, de maradt polgármester, ha már a győriek megválasztották. Azt hihetnénk, hogy a Fidesz-tagság, mint állapot, magasabb erkölcsi követelményeket támaszt a jelölttel szemben, mint a győri polgármesteri funkció, ami azért elég furcsa értelmezése a keresztény szabadságnak, mint erkölcsi mércének. Hanem hát van, ami belefér, és van, ami nem. Ennek zsinórmértékét nyilván a pártelnök és a miniszterelnök jelöli ki, és van úgy hogy nem feltétlenül értenek egyet.

Ez persze badarság, valójában csak én nem értem ezt a sajátos mértéket. Talán az is szerepet játszhat Borkai hivatali beosztásának megőrzésében, hogy a Fidesznek igenis fontos Győr város irányításának megőrzése. Ez pedig némiképp befolyásolhatja a mégoly igényes erkölcsi ítészek álláspontját is. Már hogy mi az, ami belefér, és mi az, ami nem.

A könnyebb érthetőség kedvéért idézzünk fel néhány közismert példát, amely pénzügyileg is súlyosan megterheli a közkasszát, de a közvéleményben mégis inkább erkölcsi visszatetszést kelt, ám azért még a Fidesz kódexbe belefér. Ilyen apróság például, hogy a honvédség repülőgépeket vesz súlyos pénzekért, s a gépekkel jobbára a miniszterelnök és kis csapata repked focimeccsekre közköltségen. Ja! És a foci! A kormány százmilliárdokat költött és költ el az aranylábúak jólétére, akik jobbára legális migránsként érkezve felveszik a nagy pénzt, és nem mutatnak érte jóformán semmit. Ez az egész istenverte sportmánia mélyen erkölcstelen, és rettenetesen drága, de a jelek szerint még belefér a Fidesz erkölcsi rendjébe...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.