2019. október 22., kedd

„A KERESZTÉNYSÉG POLITIKAI TÚLHANGSÚLYOZÁSA VESZÉLYES”

24.HU
Szerző: 24.hu
2019.10.21.


Angela Merkel egyik leghangosabb pártbéli kritikusa Andreas Rödder. A mainzi egyetem történészprofesszora a CDU balra tolását veti a volt pártelnök szemére. A négy Bundestag-választást nyerő Merkel politikai hagyatékáról, a CDU és a Zöldek közeledéséről és a szélsőjobboldali AfD-ről is beszélgettünk az 52 éves Rödderrel, aki a CDU-közeli Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében járt Budapesten.

Konrad Adenauer, a CDU alapítója ráismerne-e ma a pártjára?


Csak részeiben.

Melyekben?


Például az általam is preferált liberális-konzervatív irányzatban. Az Adenauer-korszak óta sok minden megváltozott, s természetesen egy pártnak reagálnia kell a társadalom változásaira. A CDU egyik fő problémája, hogy a pártot átalakító változásokat nem előzte meg semmilyen közös gondolkodás, miközben Angela Merkel irányításával belesimult a szociáldemokrata és a zöldpárti fősodorba. Hatalomtechnikai szempontból az alkalmazkodás ügyes húzásnak bizonyult, de a CDU sokat veszített politikai profiljából.

Ha ön lenne a CDU elnöke, mit változtatna?

Sokkal jobban kihangsúlyoznám a liberális-konzervatív vonalat, a CDU-t a jobbközép integráló erejévé tenném. És gondoskodnék arról, hogy a CDU erőteljesebben érveljen. Nem elég kormányozni, érvelni és vitázni is kell.

Mit vet Angela Merkel szemére?

Azt, hogy depolitizálta a CDU-t, miközben a pártot belesimította a szocdem-zöldpárti fősodorba. A CDU érvelőképességének hiánya szerintem óriási gond, amikor rendkívül polarizált német közvéleménnyel szembesülünk. Az egyik oldalon vannak a moralizáló-kozmopolita baloldali erők, míg velük szemben a nacionalista jobboldal, és

a kettő között a CDU elvész a homályban...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.