2019. október 22., kedd

"HA VISSZAKÜLDENÉNEK, BELEHALNÁNK" – ERDOGAN HÁBORÚJA SZÍR MENEKÜLTEK SZEMÉVEL

HVG ONLINE / VILÁG
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.10.22.


Több mint hárommillió menekültet küldene vissza a Szíriában létrehozandó biztonsági övezetben Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki erre hivatkozva indított támadást a polgárháború sújtotta ország északi részén élő kurdok ellen. A menekültek visszaküldése azonban nem csak a háború miatt nehéz feladat: legtöbbjük városokban él és dolgozik, gyerekeik születnek, majd török iskolába íratják be őket. Ankarában és a török-szír határon beszélgettünk a menekültkérdésről törökökkel, szírekkel és az őket támogatókkal.

Angela Merkel mosolyog Huszein Azedin mögött az apró ankarai ház még apróbb nappalijában. „A tévé az folyamatosan megy, de csakis hírműsorok, a hírek az érdekesek” – magyarázza vendéglátónk, a 74 éves szíriai férfi, aki a tiszteletünkre nemcsak teával készült, de felvette azt a pólót is, amelyen az uniós segélyszervezet neve díszeleg. Mikor azt mondom, Magyarországról érkeztem, felkapja a fejét, de szerencsére kiderül: az ország szépségéről olvasott már, nem a kormány bevándorlásellenes szólamait hallhatta viszont az al-Dzsazírán.

Huszein a feleségével osztja meg apró házát, a török főváros szélén évtizedekkel ezelőtt, egymás hegyén-hátán épült téglaépületek, a gecekonduk – vagyis „egy éjszaka alatt felhúzott” házak – egyikét. A tévé, ahogy a bútorok jó része is, a szomszédok ajándéka volt, amikor megérkeztek ide...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.