2019. október 24., csütörtök

A MEGOSZTÓ DIKTÁTOR EMLÉKEZETE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GÁL MÁRIA
2019.10.24.


Teljesíti egyik jelképes választási ígéretét Pedro Sanchez: ma exhumálják Francesco Franco tábornok földi maradványait.

A szocialista párti spanyol miniszterelnök talán leginkább szimbólumértékű kampányígéretének tesz eleget a néhai fasiszta diktátor újratemetésével, ugyanakkor az újabb előrehozott választási véghajrában, a katalán zavargások közepette politikailag igen kockázatos lépésre vállalkozik. 

A sokezer ember haláláért és az 1939 és 1975 közötti fasiszta diktatúráért felelős spanyol vezető az Elesettek Völgyében nyugszik 1975-ben bekövetkezett halála óta. A Madridtól mintegy 50 km-re fekvő völgyben kialakított emlékhely, a Valle de los Caidos, a XX. századi történelem egyik leglátványosabb, ám egyben legvitatottabb emlékműve is. Francón kívül itt nyugszik José Antonio Primo de Rivera, a spanyol szélsőjobboldali eszme vezéralakja, a falangista párt alapítója. Összességében 33 847 ember holtteste található a völgyben, zömében a polgárháborúban meghalt, a Franco oldalán harcolt katonák maradványai, de vannak közöttük köztársaságpártiak is. A szembeálló oldalon harcolók sírjai nincsenek elválasztva egymástól, ezért nevezik sokan Spanyolország legnagyobb tömegsírjának is az Elesettek völgyét. 

Franco tábornok exhumálását a Pedro Sanchez vezette szocialista kormány kezdeményezte, ám korábban több tucat, a polgárháborúban vesztes köztársasági oldalon harcolt katonák és szimpatizánsok családjai is kérték, hogy hozzátartozóik földi maradványait exhumálják, mivel a beleegyezésük nélkül temették őket ide, a francóista panteonba. A grandiózus emlékhelyet ugyanis maga Franco építtette modernkori rabszolgamunkával, a legyőzöttekkel, a köztársaságpárti hadifoglyokkal, politikai foglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel. Az 1940-től 1958-ig tartó munkálatokban mintegy 25 ezer fogoly dolgozott. Az építkezés mai áron számolva mintegy 330 millió eurót emésztett fel, és a kivitelezés igen sok emberéletet követelt. 

Franco tábornok exhumálásának időpontja az eredeti tervekhez képest csúszott az erőszakba torkolló barcelonai tüntetések miatt. Ma azonban, október 24-én a tábornok maradványait átszállítják a madridi El Pardo-Mingorrubio temetőbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.