2019. október 24., csütörtök

LASSABBAN ÉPÜL AZ ORBÁNI RENDSZER LENGYELORSZÁGBAN

24.HU
Szerző: ZGUT EDIT
2019.10.24.


Bár Jaroslaw Kaczyński várakozásaival ellentétben az orbáni rendszer korántsem „bontakozott ki a Visztulánál”, a lengyel kormányzópárt, a Jog és Igazságosság (PiS) minden erővel igyekszik majd bebetonozni hatalmát a jövő májusi elnökválasztás előtt. A pártelnök informális hatalomgyakorlása mára belföldön és külföldön is elfogadottá vált.

Keserű volt a PiS öröme az október 13-i választás után. Hiába biztosították be a hatalmukat újabb négy évre a törvényhozás alsó házában, nem sikerült megközelíteniük a vágyott 260 parlamenti helyet, amely megágyazhatott volna egy alkotmánymódosító koalíció kialakításának. A választás legnagyobb meglepetése, hogy két mandátummal elbukták a felsőházat, amely így ellenzéki többséggel – ha nem is blokkolja majd, de – lassíthatja a PiS rendszerátalakítási törekvéseit.

Mindent elmond ugyanakkor a rendszerről, hogy miután Jaroslaw Kaczyński pártja nem tudott rávenni két független szenátort, hogy álljon át a kormánypárt oldalára, a PiS arra kérte a Legfelsőbb Bíróság nemrég létrehozott és erősen átpolitizált kamaráját, hogy vizsgáljon felül hat olyan választókerületi eredményt, amelyek miatt a PiS elesett a szenátusi többségtől. Szimbolikus jelentőségén felül a felsőházi többség valódi potenciálját a többi között az adja, hogy két tagot jelölhet a sokat vitatott Nemzeti Bírósági Tanácsba, közreműködik a Nemzeti Monetáris Tanács munkájában, alkotmánymódosítási ügyekben pedig megkerülhetetlen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.