2019. október 31., csütörtök

EGY CSOMÓ PÉNZRŐL LEMONDHAT AZ ÁLLAM - MEGSZŰNNEK A TÖRVÉNYSZÉKI VÉGREHAJTÓK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.31.


A törvényszéki végrehajtói jogállás 2020. január 1-jétől megszűnik. Benyújtották a parlamenthez azt a törvényjavaslatot, ami átmeneti rendelkezésként kimondja: az állam lemond folyamatban levő korábbi követeléseiről, ha azok behajthatatlanná váltak vagy elévültek. A részletek alapján sokan fellélegezhetnek most.

A törvényszéki végrehajtási feladatokat kormányhatározat alapján 2019. január 1-jétől az állami adó- és vámhatóság látja el. 2020. január 1-jét követően a korábban indult, még folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban is az állami adó- és vámhatóság jár majd el, ezért 2020. január 1-jével a törvényszéki végrehajtó jogállás megszűnik.

A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat (erről itt tájékozódhat) szerint a végrehajtást lefolytató törvényszék 2020. január 31-ig – az állami adó- és vámhatóság által kialakított rendszeren – elektronikus úton adja át az állami adó- és vámhatóságnak az idén év végén folyamatban lévő ügyeket. A felfüggesztett, szünetelő, illetve egyéb okból „álló” esetek2020. december 31-ig kerülnek át.

Az érintetteket elsősorban nyilvánvalóan nem a szervezeti változások érdekelhetik, hanem az, hogy ezzel most sokak feje fölül tűnhet el a pallos (az Azénpénzem.hu-nak több olvasó is jelezte, aggódik, mert van régebbi állami hátraléka, amivel kapcsolatban „se kép, se hang”). A törvényjavaslat most számos „besült” ügyet rendezhet. Kimondja ugyanis, hogy átmeneti rendelkezésként a jogalkalmazói gyakorlat megkönnyítése érdekében az állam lemond több, a törvényszéki végrehajtók hatáskörébe tartozó követeléséről.

Az előbbi körbe tartoznak azok a 2019. január 1-jét megelőzően indított ügyek, amelyek elévültek, vagy amelyeket behajthatatlanná nyilvánítottak. Az állam lemond továbbá a 200 ezer forintot el nem érő, illetve a 2010. január 1. napja előtt indított (ezeknél nem feltétlenül következett be elévülés) ügyekben még a mai napig fennálló hátralékokról is. Mindez nem érinti viszont a bűnügyi követeléseket, illetve a büntetőeljárásban elrendelt zár alá vétellel, valamint az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedéssel érintett ügyeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.