2019. október 16., szerda

EGY SZEMPILLANTÁS ALATT LEÁLLT A MAGYAR GAZDASÁG EGYIK MOTORJA – KEZDHETÜNK AGGÓDNI?

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.10.16.


Az építőipari termelés augusztusban 10,5%-kal esett vissza az előző hónaphoz képest a KSH adatai alapján, amely nagyon komoly negatív meglepetésnek mondható, hiszen az építőipar (volt) a magyar gazdaság egyik húzóereje. Az elmúlt hónapokban már látszódtak a lassabb növekedés jelei, azonban ilyen gyenge adatra nem igazán lehetett számítani. Az előző év azonos időszakához képest 5,9%-os növekedést mért a hivatal, amely jócskán alulmúlja az elmúlt hónapokban megszokott 20-40% közötti dinamikákat.

Egyetlen hónap gyenge adata nem törte meg a növekvő trendet, és könnyen lehet, hogy a következő hónapokban újabb lendületet tud venni az építőipar, de az nagyon valószínű, hogy lassan búcsút kell mondanunk a 30-40%-os éves dinamikáktól.

A 10% feletti augusztusi visszaesés nem mondható drámainak annak tükrében, hogy júliusban csaknem ugyanekkora havi alapú növekedést láthattunk, de jól jelzi, hogy az szárnyalásnak lassan vége van. Ez alapján pedig könnyen lehet, hogy az év második felében az építőipar már nem járul majd hozzá olyan jelentősen a GDP-növekedéshez, mint korábban.

Augusztusban nem csak az építőipar, hanem az ipar is gyengébben teljesített. Habár kétségtelen, hogy a szabadságokkal tarkított nyári hónapokban nagyobb a volatilitás, ez már a második olyan adat, amely a magyar gazdaság nyári lendületvesztéséről tanúskodik.

A KSH szerint augusztusban két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 14%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 3,5%-kal mérséklődött éves alapon. Az épületeknél lakó-, kulturális és ipari épületek építése eredményezte a növekedést - írta a hivatal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.