2019. október 31., csütörtök

EZT MÉG PUTYIN SEM TALÁLTA KI - INKVIZÍCIÓS FEGYVER A MÉDIATANÁCS KEZÉBEN

168 ÓRA
Szerző: RÓZSA PÉTER
2019.10.31.


A nyári módosítás előtt is már ezer sebből vérzett a 2010-ben hatályba lépett médiatörvény. A frekvenciahasználati engedély automatikus meghosszabbítását ugyan tartalmazta, de csak abban az esetben, ha a műsorszolgáltató az elmúlt hét évben legfeljebb egyetlenegyszer követett el olyan jogsértést, amiért a médiahatóság büntetést szabott ki. Júliusban viszont egy olyan, látszólag apró, mégis perdöntő módosítást csempészett be a kormány a törvénybe, amely által a médiahatóság mindenek urává vált.

A Klubrádió vezérigazgatója alkalmanként felhívja a munkatársak figyelmét a médiatörvény előírásainak és a médiaszolgáltatási szerződésben szereplő műsorkvóták – így a zene-szöveg vagy éppen a magyar-külföldi zene arányait megszabó kvóták – betartásának fontosságára, hiszen a médiatörvény szerint ez elengedhetetlen feltétele az eredetileg hét évre kiosztott frekvenciahasználati jogosultság meghosszabbításának. A médiatörvény nem írja le ugyanakkor teljes pontossággal, hogy mi számít például magyar zenei felvételnek. Magyar szerzemény, de angol szöveggel előadva lehet ilyen is, olyan is, vagy külföldi szerzemény magyar előadók által prezentálva vajon hová sorolható? De vegyük az egyik legkacifántosabb esetet, amikor instrumentális műről van szó, mondjuk egy Bartók-szerzeményről, amelyet egy külföldi zenekar ad elő.

Ki mondja meg, hogy ez magyar vagy külföldi zenének számít-e? Mivel a törvény ezt nem részletezi, a médiahatóságnak igen nagy a mozgástere.


Stock Richárd azt tartja legaggályosabbnak, hogy a törvény szövege alapján nem lehet felmérni, mi számít súlyos jogsértésnek, és mi nem, valamint az sem olvasható ki, hogy mit jelent az ismételt jogsértés, ami miatt megtagadható az engedély meghosszabbítása. Vajon ugyanannak a hibának kell megismétlődnie többször, vagy különböző szabálytalanságok miatt kirótt egy-egy büntetés is elegendő a verdikthez? – Finoman szólva is tág lehetőséget biztosít a törvény a médiahatóságnak, hogy kinek hosszabbítják meg a működési engedélyét, és kinek nem, ami önmagában is jogszerűtlen állapot, ráadásul egy korábban már szankcionált hiba vezethet egyfajta halmazati büntetésként frekvenciavesztéshez – foglalja össze a vezérigazgató a nyári módosítás előtti helyzetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.