2019. október 31., csütörtök

PUTYIN ÖTÖDSZÖR - A KLUBRÁDIÓ EMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.10.31.


Paks2 építési engedélyét 2020-ban kapja meg a Roszatom. Csányi Sándorral is találkozott Putyin, és Ukrajnának is Budapestről üzent. Nemzetközi lapszemle.

Putyin első számú partnerként tekint Magyarországra, amelyen keresztül Európába el tudják juttatni energiakészletüket – írja a Federálnoe Agensztvo Novosztyej (az orosz szövetségi hírügynökség). Magyarországnak jók az adottságai a gáztárolói kapacitását tekintve, még csúcsidőszakban is képes saját szükségletein felül szállítani más országokba. A régi útvonalak mellett pedig újak kiépítése jelentheti a további együttműködést. Az Ukrajnával kialakult helyzetet is megvitatta Orbán Viktorral, érintve a gázszállításokat is.
Világháborús évfordulón jött az orosz elnök

A Komszomolszkaja Pravda ennek kapcsán a Putyinnal közös sajtótájékoztatóból azt emelte ki, hogy Orbán a kárpátaljai magyarok jogainak biztosításával hajlandó a NATO-nagykövetek Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát aláírni. Ugyanis jelen állapotában a dokumentum a kisebbségek emberi jogait sérti, diszkriminálja őket – idézi Orbánt. A cikk kitér arra is, hogy ötödször járt Budapesten Putyin az elmúlt években a magyar kormányfő meghívására. A cikk szerint feltehetően nem volt véletlen, hogy Putyin a 2. és 3. szovjet ukrán front budapesti győzelmeinek 75. évfordulója alkalmából érkezett a magyar fővárosba, amely stratégiai fontosságánál fogva itt és akkor pecsételte meg a Harmadik Birodalom sorsát. Majd hozzáteszi, hogy az 1944-es eseményekkel ellentétben most Putyinnak Magyarország a legszorosabb szövetségese Európában.
Putyin már nem fegyverrel, hanem gázzal hatna Ukrajnára

A TASZSZ-nak értékelve a budapesti vizitet Putyin arról is beszélt, hogy ugyan nem tartja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt nacionalistának, de meg kellene találnia a közös hangot a szélsőséges nacionalistákkal a Donyec térségben, illetve feloszlatni őket, mert Putyin csak így tudná elképzelni a helyzet rendezését.

A szintén orosz Gazéta újság pedig arról számolt be, hogy Putyin Ukrajnának azt üzente innen Budapestről, hogy jelentősen csökkentheti a gázárakat, amennyiben hajlandó az együttműködésre. Oroszországgal üzletelnie sokkal olcsóbb lenne, mint Európa bármelyik más országából beszerezni az energiaellátáshoz szükséges forrásokat.

Az egyik helyi orosz kábel tv, a Ren TV azt emelte ki, hogy Putyin Oroszország és az Európai Unió közti viszony alakulásának kérdését is megvitatta Orbánnal. Ennek részleteit azonban nem ismertette.

A RIA Novosztyi nem mellesleg élőben közvetítette a két vezető közös sajtótájékoztatóját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.