2019. október 27., vasárnap

HORVÁTH CSABA MÁR MOST ÁTLÁTHATATLANABBÁ TENNÉ ZUGLÓT, AHOL CSAK KÉT HETE POLGÁRMESTER

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.10.27.


Az önkormányzati választáson az MSZP-s Horváth Csaba, az ellenzék közös jelöltje a szavazatok 50,33 százalékával lett polgármester. Az új képviselő-testület október 28-i alakuló ülésére benyújtott előterjesztése szerint rögtön azzal szeretné kezdeni, hogy szinte bármiben egyedül dönthessen, illetve ne kelljen a képviselőtestület hozzájárulása többszázmillió forintos ügyekhez. 

Október 13-án Budapest XIV. kerületében az ellenzék közös polgármesterjelöltje, az MSZP-s Horváth Csaba 24.873 vokssal, az összes szavazat 50,33 százalékával nyerte meg a választást. A képviselőtestületben is tarolt az ellenzék: a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP összefogás 15 jelöltje jutott be a testületbe, ahol mellettük van még 1-1 képviselője a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) és a Civil Zugló Egyesületnek is, a Fidesz-KDNP pedig mindössze 4 fővel van jelen.

Az új képviselőtestület első ülése hétfőn, október 28-án lesz, és erre az alakuló ülésre a frissen megválasztott Horváth Csaba máris egy olyan előterjesztést nyújtott be, amivel sokkal átláthatatlanabbá tenné Zugló gazdálkodását.

Horváth egyrészt úgy módosítaná a képviselőtestület szervezeti és működési szabályait (SZMSZ), hogy a polgármester – vagyis ő maga – döntést hozhatna a képviselőtestület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) lehetővé teszi, hogy az SZMSZ felhatalmazza a polgármestert arra, hogy a képviselőtestület két ülése között halaszthatatlan esetben döntést hozzon. A törvény szerint ez alól csak néhány hatáskör, például a rendeletalkotás jelent kivételt. Ezzel a lehetőséggel több önkormányzat is élt, de jellemzően szűk körben, pontosan meghatározva azokat a kérdéseket, amikben a polgármester jogosult két ülés között dönteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.