2019. október 11., péntek

KI VEZET? – A 168 ÓRA 2019. OKTÓBER 10-I SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA


168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.10.09.


Minden korábbinál mocskosabb kampány előzi meg a vasárnapi önkormányzati választásokat. Nem véletlenül alakult így, az elemzők szerint ez volt a Fidesz érdeke, még akkor is, ha a kormánypártiaknak is kijutott a bulváriszapból.

Egy börtöntöltelékről szól most minden Szlovákiában

Néhány hónap múlva parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában, egyre nagyobb fordulatszámra kapcsol az amúgy sem lagymatag kampány. Ennek egyik megkerülhetetlen témája, hogy melyik politikus milyen viszonyban áll a tavaly Galánta közelében meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak megölésének feltételezett kitervelőjével, a maffiózókkal is cimboráló Marián Kočnerral. Arról a kétes hírű üzletemberről szól szinte minden, akit egy másik ügyben már tavaly júniusban rács mögé dugtak, és aki miatt alig csitul a bő másfél éve tartó politikai földrengéssorozat.

A jegybank nem aggódik a gyenge magyar fizetőeszköz miatt


Soha nem látott mértékben veszít értékéből a magyar forint, és nem csak az euróhoz képest. Elvileg nincs nagyobb baj, hiszen a régió valutái általában gyengültek az utóbbi hetekben. A „magyar beteg” mégis speciális helyzetben van. Esetében ugyanis nem csupán arról van szó, hogy hatnak rá a nemzetközi folyamatok, de a kormányzat gazdaságpolitikája és főképp a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája is ráerősít a negatív tendenciára. Amikor zűr van a forinttal, mindig újraindul a vita az euró bevezetéséről is. Hogy jó lenne-e, szükséges-e, és ha igen, mikor. Ezek a kérdések most éppen annyira izgalmasak, mint 2001-ben, amikor az első Orbán-kormány 2007-re tűzte ki az euróövezethez történő csatlakozás időpontját.

Csak egy buborékban szólna az internetes rádió

Jövő májusban ismét megszólal a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar adása. Vagy nem. Az intézmény prágai központjából ugyanis az indulásról szóló kérdésünkre nem kaptunk megerősítést. Pedig külföldi és magyar hírforrások eddig kész tényként kezelték, hogy az amerikai törvényhozás még szeptemberben áldását adja a SZER újraindulására, ám ez egyelőre nem történt meg. A The New York Times szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövete óvatosságra int, a magyar külügyminiszter pedig New Yorkban tiltakozott a pesti iroda létrehozása ellen. Ráadásul még a sajtószabadság ügye iránt elkötelezett magyar elemzők sem lelkesednek a 750 ezer dolláros ötletért. Szerintük ugyanis a tervezett módon, azaz internetes rádióként a SZER működtetése szinte értelmetlen vállalkozás. Legfeljebb gesztusként, üzenetként lenne fontos.

Nem paráznaság, hanem bűncselekmény

A magyar katolikus egyház eddig egyáltalán nem tartotta fontosnak kivizsgálni az egyházi személyek által elkövetett szexuális erőszak problémakörét, pedig az eltussolás hosszú távon nem a szervezet hírnevének megőrzését szolgálja, hanem rombolja – mondja a 168 Órának Perintfalvi Rita katolikus teológus. A grazi egyetem oktatója mindig is kritikusan szemlélte saját vallási közösségének problémáit, ezek közül mostanában kiemelten foglalkozik a katolikus egyházon belül megjelenő szexuális erőszak témájával. Közösségi oldalán tett felhívására egymás után jelentkeznek azok az áldozatok, akiket egyházi személyek részéről ért abúzus. Már attól megkönnyebbülnek, hogy valakinek elmesélhetik megrázó történetüket.

Nagy fogás a kereszténység

Hazánkban lassan nincs olyan trafik, hivatal, nyomtatvány, közintézmény, amely ne tükrözné Orbán Viktor rendszerének hangsúlyozottan nemzeti jellegét. Nincs nyilatkozat, politikai beszéd, amely ne említené a brüsszeli fenyegetést, a „magyar emberekre” leselkedő migránsveszélyt. Épp ilyen üresen kopognak az önkormányzati kampányban az agyonhasznált, semmitmondó szavak. A Fidesz ebben tényleg sikeres. Elképesztő monotóniával írta át a politikai nyelvet. Mikor indult a beszivárgás? Miben volt sikeres, miben eredménytelen a Fidesz által diktált politikai nyelv? Erről kérdeztük Kálmán László nyelvészt.
A Fidesz régi-új ruhája

2015-ben a Fidesz addig ciklusról ciklusra formálódó és egyre inkább a párt és vezetője kizárólagosságát hangsúlyozó kommunikációja – pestiesen szólva – szintet lépett. A megelőző választási kampányban még leginkább Gyurcsány Ferenccel mint főgonosszal riogatta híveit. A Charlie Hebdót ért terrortámadás után azonban a migráns-, iszlám- és Soros-veszély lett a fő üzenet, amivel Orbán bejelentkezett immár a politikai Európa-bajnokságra is. Honnan jutott el a Fidesz e kiterjesztett gyűlöletkampányig?

Ezermester színészkirály

Nemrég mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban Székely Csaba Semmit se bánok című darabját, amely a mű hazai bemutatója is. Az előadást Sztarenki Pál rendezte, Elek Ferenc és Sztarenki Dóra mellett a főszereplő Schneider Zoltán. A Jászai Mari-díjas színész tizennyolc éve a Radnóti Színház tagja. A társulat egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze, ritkán vállal vendégszereplést. A Rózsavölgyiben egy volt szekus tisztet játszik, aki meggyőződésből kínozta halálra a népi demokrácia ellenségeit. Vajon lehet a szörnyű múltból valamit jóvátenni? Egy kegyetlen gyilkosban is felébreszthető a bűntudat? A főszereplőről mindenesetre azt írta egy kritikus: „Schneider, a színészkirály.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.