2019. október 11., péntek

ORBÁN TÉNYLEG LEGYŐZHETETLEN? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.10.11.


A mostani önkormányzati választás nem gyengítheti az Orbán-kormány pozícióját, de csökkentheti a legyőzhetetlenségébe vetett hitet. Az ellenzéket azonban továbbra is olyan arcok terhelik, akiknek talán már el kellett volna tűnniük – erről is ír a Reuters. A Politico pedig arról, hogy hirtelen úgy alakult, valószínűleg nem csak a britek nem kezdenek új életet november elsején.

A magyar ellenzék egy évtizede nem látott politikai sikert könyvelhet el, ha a liberálisok reménysége, Karácsony Gergely ki tudja ütni pozíciójából Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét a vasárnapi önkormányzati választásokon – írja a Reuters hírügynökség, hozzátéve, hogy a verseny a jelek szerint egyre szorosabb.

A voksolás – olvasható a tudósításban – nem érinti Orbán Viktor miniszterelnök hatalmát, hiszen a kormányt segíti az erős gazdaság, a heves bevándorlásellenes retorika és a kétszámjegyű béremelkedés. Továbbra is igen népszerű vidéken. Általános választásokat pedig 2022-ig nem tartanak, és a 2010-ben hatalomra jutott Orbánnak hatalmas többsége van a parlamentben.

De ha a 44 éves Karácsonynak, aki jelenleg az egyik budapesti kerület polgármestere, sikerül megvernie a 71 esztendős Tarlóst, akkor a jobboldali kormányzat támogatottsága a fővárosban megreped – olvasható a Reuters által vázolt helyzetképben. A hírügynökség idézi Novák Zoltánt, a Méltányosság politikaelemző központ szakértőjét, aki szerint a mostani választás nem gyengítheti a kormány pozícióját, de csökkentheti a legyőzhetetlenségébe vetett hitet.

Kulcsfontosságú

A Reuters emlékeztet arra, hogy Budapest a 10 millió magyarországi lakos egyötödének az otthona, de az ország gazdasági teljesítményének több mint egyharmadát adja, és méretarányához képest kiemelkedő szerepet játszik Magyarország életének összes vonatkozásában. A májusi európai parlamenti választásokon a Fidesz országosan a voksok 52,6 százalékát nyerte el, Budapesten azonban csak 41,2 százalékot. A hírügynökség felidézi, hogy Budapesten az elmúlt években ezrek mentek az utcára, hogy tiltakozzanak az olyan változtatások ellen, amelyek a kormány bírálói szerint erodálják a demokratikus normákat.

A vasárnapi választás – írja a Reuters – kulcsfontosságú tesztje lesz annak az ellenzéki stratégiának, hogy igyekeznek mindenütt egyetlen jelöltet állítani a Fidesszel szemben, amely 2010 óta összesen hét választást – parlamentit, önkormányzatit, illetve európai parlamenti választást – nyert meg fölényesen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.